1.
Kawa ziarnista dłużej zachowuje świeżość, od kawy mielonej. Dlatego kawę najlepiej przechowywać jako ziarnistą i mielić tuż przed zaparzeniem.
2. Jest higroskopijna, czyli charakteryzuje się skłonnością do pochłaniania wilgoci. Dlatego starajmy się trzymać ją z dala od źródeł wilgoci, czyli np. od kuchenki, na której gotujemy oraz nie trzymać jej w lodówce, ponieważ za każdym razem kiedy ją wyciągamy, zmiana t
emperatur powoduje zawilgotnienie ziarna.
3. Starajmy się przechowywać kawę w szczelnych pojemnikach. Tlen w powietrzu powoduje utlenienie związków aromatycznych. Szczelne pojemniki powodują to, że kawa jest przechowywana w jej naturalnym środowisku gazowym, tzn. w CO2 wydzielanym przez ziarna po jej wypaleniu.
4. Wysoka temperatura i światło słoneczne przyśpiesza utratę jakości i świeżości ziaren kawy, przez nadmierną utratę związków lotnych, dlatego przechowując ją unikajmy miejsc nasłonecznionych, lub takich w których dochodzi do wzrostu temperatury przez inne czynniki, np. bliskie położenie względem piekarnika, czy grzejnika.
5. Kawa jest silnym pochłaniaczem innych zapachów, dlatego nie pozostawiamy jej otwartej, tylko zaraz po odsypaniu zamykamy opakowanie.
Podsumowując: kawę przechowujemy w szczelnym opakowaniu, w ciemnym miejscu, w którym temperatura waha się pomiędzy 18-21 st. C.