1. Kawa ziarnista dłużej zachowuje świeżość, od kawy mielonej. Dlatego kawę najlepiej przechowywać jako ziarnistą i mielić tuż przed zaparzeniem.


2. Jest higroskopijna, czyli charakteryzuje się skłonnością do pochłaniania wilgoci. Dlatego starajmy się trzymać ją z dala od źródeł wilgoci, czyli np. od kuchenki, na której gotujemy oraz nie trzymać jej w lodówce, ponieważ za każdym razem kiedy ją wyciągamy, zmiana temperatur powoduje zawilgotnienie ziarna.


3. Starajmy się przechowywać kawę w szczelnych pojemnikach. Tlen w powietrzu powoduje utlenienie związków aromatycznych. Szczelne pojemniki powodują to, że kawa jest przechowywana w jej naturalnym środowisku gazowym, tzn. w CO2 wydzielanym przez ziarna po jej wypaleniu.


4. Wysoka temperatura i światło słoneczne przyśpiesza utratę jakości i świeżości ziaren kawy, przez nadmierną utratę związków lotnych, dlatego przechowując ją unikajmy miejsc nasłonecznionych, lub takich w których dochodzi do wzrostu temperatury przez inne czynniki, np. bliskie położenie względem piekarnika, czy grzejnika.


5. Kawa jest silnym pochłaniaczem innych zapachów, dlatego nie pozostawiamy jej otwartej, tylko zaraz po odsypaniu zamykamy opakowanie.

Podsumowując: kawę przechowujemy w szczelnym opakowaniu, w ciemnym miejscu, w którym temperatura waha się pomiędzy 18-21 st. C.

Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym sklepie, optymalizacji jego treści, dostosowania sklepu do Państwa indywidualnych potrzeb oraz personalizacji wyświetlanych reklam w ramach zewnętrznych sieci remarketingowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego sklepu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w Polityce Prywatności sklepu.