W Internecie pojawia się wiele artykułów ostrzegających przed kawą rozpuszczalną.

Oto poważniejsze przekłamania związane z kawą rozpuszczalną:

1. Kawa rozpuszczalna ma niewiele wspólnego z prawdziwą kawą. NIEPRAWDA. Kawa rozpuszczalna powstaje z kawy ziarnistej, jednak bardzo często wytwarzana jest z gorszego rodzaju ziaren.

2. W procesie przetwarzania traci swoje najcenniejsze właściwości. Nie zawiera prawie żadnych antyoksydantów. NIEPRAWDA. Antyoksydantów w kawie rozpuszczalnej jest mniej niż w naturalnej, ale są.

3. Nie zawiera kofeiny, albo jest jej bardzo mało. NIEPRAWDA. Kawy kofeinowe palone posiadają średnio 1,86g kofeiny/100 g kawy) , kawy rozpuszczalne średnio 1,63g kofeiny/100 g kawy. Jest tylko 12,4% mniej kofeiny w kawach rozpuszczalnych.

4. Kawa rozpuszczalna zawiera nikiel, którego nie uświadczymy w kawie naturalnej. NIEPRAWDA. Kawy kofeinowe palone posiadają również nikiel tylko jest go o połowę mniej.

5. Zawiera ochratoksynę A, substancję niebezpieczną dla zdrowia, rakotwórczą, która może powodować wady rozwojowe płodu, zakłócać działanie systemu immunologicznego, czynności nerek itp. Test kaw rozpuszczalnych wykazał, że najchętniej kupowane na polskim rynku kawy rozpuszczalne zawierają od 0,63 do 21,8 mikrogramów/kg ochratoksyny, co oznacza, że część z nich przekracza dopuszczalne normy. NIEPRAWDA. Ochratoksynę A w prawie takich samych ilościach posiadają kawy palone kofeinowe i bezkofeinowe oraz kawy rozpuszczalne. A oznaczone ilości nie przekraczają dopuszczalnych norm.

6. Kawa rozpuszczalna to typowy napój z gatunku fast food. Substancje dodawane do kawy rozpuszczalnej mają negatywny wpływ na naszą kształt naszej sylwetki. NIEPRAWDA. Napar z kawy rozpuszczalnej, jak i z kawy ziarnistej zawiera około 1-1,5 kcal/100 ml. Wystarczy dobrze przeliczyć kalorie.

7. Czynnik ekonomiczny. Kawa rozpuszczalna jest droższa niż kawa naturalna. NIEPRAWDA. Traktując kawę rozpuszczalną jako koncentrat kawy naturalnie palonej, ceny są porównywalne.


Odsyłamy do niektórych prac naukowych:

• "Oszacowanie pobrania ochratoksyny A z kawą." - Jolanta Pierzynowska, Magdalena Górnicka, Joanna Frąckiewicz, Agnieszka Tomczak - Probl Hig Epidemiol 2016, 97(1): 87-90

• "KOFEINA W KAWACH I EKSTRAKTACH KOFEINOWYCH I ODKOFEINOWANYCH DOSTEPNYCH NA POLSKIM RYNKU" - Marcin Frankowski, Artur Kowalski, Agnieszka Ociepa, Jerzy Siepak, Przemysław Niedzielski - BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLI, 2008, 1, str. 21 – 27

• "ZAWARTOŚĆ WYBRANYCH PIERWIASTKÓW W NAPARACH KAWY W ZALEŻNOŚCI OD SPOSOBU ICH SPORZĄDZENIA" - Maria Długaszek, Jolanta Połeć, Monika Mularczyk-Oliwa - BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLIII, 2010, 4, str. 493 – 497

Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym sklepie, optymalizacji jego treści, dostosowania sklepu do Państwa indywidualnych potrzeb oraz personalizacji wyświetlanych reklam w ramach zewnętrznych sieci remarketingowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego sklepu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w Polityce Prywatności sklepu.