Kawa Arabica jest droższa w produkcji niż kawa Robusta, ponieważ jest bardziej podatna na szkodniki, bardziej podatna na choroby kawy i trudniejsza w uprawie, niż rośliny Robusta. Rośliny kawy Arabica są również bardziej wrażliwe na temperaturę i dają mniejsze plony na akr niż odmiana Robusta.
Kolejnym czynnikiem w uprawie kawy Arabika i Robusta jest wysokość - kawy Arabika najlepiej sobie radzą na wysokości ponad 500 m npm. i naprawdę ich uprawy są najlepsze na wysokości ponad 1300 metrów. Z drugiej strony Robusta jest łatwiejsza w uprawie i może być uprawiana w krajach bez dużych pasm górskich i bliżej poziomu morza.
Rośliny arabiki wymagają większej pielęgnacji i ręcznej uprawy, a ziarna kawy Arabiki są zwykle zbierane ręcznie, aby zapewnić wysoką jakość owoców Zbiór odbywa się okresowo w miesiącach jesiennych i zimowych w miarę dojrzewania wiśni.
Przed prażeniem ziaren kawa Arabica często ma zapach podobny do jagód. Po uprażeniu ziarna Arabiki nadal wydzielają słodki zapach.
Natomiast przed prażeniem ziaren Robusty wyczuwa się zapachy orzeszków ziemnych lub owsa. Po uprażeniu ziarna Robusty często pachną spalenizną (np. Spalonymi gumami lub plastikami), a także nutami spalonego drzewa. Kawa Robusta jest gorzka w porównaniu z Arabiką . Robusta ma również mniejszy poziom kwasowości.

Arabika i Robusa

Kawa Arabica jest droższa w produkcji niż kawa Robusta, ponieważ jest bardziej podatna na szkodniki, bardziej podatna na choroby kawy i trudniejsza w uprawie, niż rośliny Robusta. Rośliny kawy Arabica są również bardziej wrażliwe na temperaturę i dają mniejsze plony na akr niż odmiana Robusta.
Kolejnym czynnikiem w uprawie kawy Arabika i Robusta jest wysokość - kawy Arabika najlepiej sobie radzą na wysokości ponad 500 m npm. i naprawdę ich uprawy są najlepsze na wysokości ponad 1300 metrów. Z drugiej strony Robusta jest łatwiejsza w uprawie i może być uprawiana w krajach bez dużych pasm górskich i bliżej poziomu morza.
Rośliny arabiki wymagają większej pielęgnacji i ręcznej uprawy, a ziarna kawy Arabiki są zwykle zbierane ręcznie, aby zapewnić wysoką jakość owoców Zbiór odbywa się okresowo w miesiącach jesiennych i zimowych w miarę dojrzewania wiśni.
Przed prażeniem ziaren kawa Arabica często ma zapach podobny do jagód. Po uprażeniu ziarna Arabiki nadal wydzielają słodki zapach.
Natomiast przed prażeniem ziaren Robusty wyczuwa się zapachy orzeszków ziemnych lub owsa. Po uprażeniu ziarna Robusty często pachną spalenizną (np. Spalonymi gumami lub plastikami), a także nutami spalonego drzewa. Kawa Robusta jest gorzka w porównaniu z Arabiką . Robusta ma również mniejszy poziom kwasowości.

Aktywne filtry

Kawa smakowa - Mieszanka brazylijska - aromatyzowana

Cena 14,00 zł
Kawy komponowane są w oparciu o brazylijskie arabiki Bourbon, Typica, Peaberry oraz...

Miscela Italiana ESPRESSO ARGENTO

Cena 19,50 zł

Miscela Italiana ESPRESSO BRONZE

Cena 19,00 zł

Miscela Italiana ESPRESSO NERO

Cena 16,50 zł

Miscela Italiana ESPRESSO ROSA

Cena 16,50 zł
Pokazano 1-5 z 5 pozycji
Product added to wishlist
Product added to compare.

Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym sklepie, optymalizacji jego treści oraz dostosowania sklepu do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego sklepu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności sklepu. Polityka Prywatności.