Brazil Santos Guaxupe Dulce 17/18
Brazylia jest światowym liderem w produkcji i eksporcie kawy od 150 lat. W całym kraju istnieje około 300 000 farm kawy, których powierzchnia wynosi od jednego do 25 000 hektarów. Brazylijczycy sami konsumują połowę swojej całkowitej produkcji kawy. Różne odmiany Arabiki i kilka odmian Robusty uprawiane są na ponad 2,3 miliona hektarów ziemi uprawnej.
Brazylia – południowoamerykański gigant kawowy
Brazylia jest nie tylko gigantem, jeśli chodzi o produkcję kawy, ale także pod względem wielkości i populacji. Brazylia jest największym i najludniejszym krajem Ameryki Południowej i ma ponad 200 milionów mieszkańców. Graniczy z Oceanem Atlantyckim i dzieli granicę z każdym krajem Ameryki Południowej z wyjątkiem Ekwadoru i Chile. Brazylia składa się w sumie z 26 stanów, z których w 17 uprawia się kawę.
Obszar uprawy kawy w Brazylii
Na północy kraju dominują lasy deszczowe nizin amazońskich, a na południu góry i płaskowyże. Większość głównych miast Brazylii znajduje się w pobliżu wybrzeża Atlantyku, gdzie zamieszkuje duża część ludności. W tym regionie, między Rio de Janeiro, Sao Paulo i Belo Horizonte, znajduje się również główny obszar uprawy brazylijskiej kawy, Brazylijski Trójkąt Kawowy tzw. Ciclo do Cafe. Kawy z tych terenów charakteryzują się wyjątkowym aromatem wody morskiej i są szczególnie popularne w Afryce Północnej, Europie Wschodniej i na Bliskim Wschodzie .
Oprócz kawowego trójkąta, sawanny środkowej Brazylii i stanu Parana należą do największych obszarów uprawy kawy w Brazylii. W tych dwóch obszarach oraz w Ciclo do Cafa razem wytwarza się około 98% brazylijskiej kawy. Pyszna stara odmiana kawy Arabica Bourbon Santos została ponownie odkryta na sawannach śródlądowej południowo-wschodniej Brazylii, znana jako Cerrados, która ma lekko pikantny aromat z nutą wanilii.
Ze względu na wielkość Brazylii oraz różne strefy klimatyczne i warunki glebowe, kawa brazylijska jest niezwykle wszechstronna. Kawa Robusta jest uprawiana tylko w niewielkiej części: na wybrzeżu Bahii i w Amazonii Rondonia. Większość brazylijskiej kawy to odmiana Arabiki, która pochodzi z różnych obszarów upraw.
Odmiany kawy z Brazylii
Klasyczna brazylijska kawa ma smak czekolady i orzecha, a jej spektrum sięga od mlecznej czekolady, przez orzech laskowy, po ciemną czekoladę. Zasadniczo kawę brazylijską można podzielić na dwie kategorie
Łagodne: Brazylijska kawa „łagodna” jest wytwarzana z ziaren kawy o jednakowym stopniu dojrzałości, które zostały starannie posortowane. Ziarna są przetwarzane na mokro – czyli oczyszczane, fermentowane w zbiornikach przez kilka godzin i dopiero potem suszone na słońcu.
Brazylia: Ten rodzaj kawy jest przetwarzany na sucho i niefermentowany. Ziarna kawy są wstępnie sortowane maszynowo i natychmiast suszone na słońcu. Wzmacnia to mocny smak ziaren i zawartość kofeiny.
W dzisiejszych czasach produkuje się coraz więcej wysokiej jakości kaw speciality o wyjątkowych smakach. Te odmiany Arabiki przekonują do siebie złożonymi, owocowymi aromatami, takimi jak morela, winogrona czy figa lub charakteryzują się nutą dojrzałej brzoskwini, mango albo kiwi.