Burundi jest krajem typowo rolniczym o dobrym, umiarkowanym i tropikalnym klimacie. Żyzna i bogata w minerały gleba ze skał wulkanicznych i wilgotny klimat tropikalny, stwarzają idealne warunki do powolnego i delikatnego dojrzewania kawowych wiśni. W Burundi nie ma dużych plantacji, uprawa kawy jest tu prowadzona na małą skalę. Rolnicy zazwyczaj posiadają tylko kilka hektarów ziemi, na których oprócz innych upraw, hodowane są krzewy kawy Arabica. Uprawa kawy składa się w 90% właśnie z tych sadzonek, które rosną na wysokim płaskowyżu i zbierane są głównie przez małe plantacje i drobnych rolników. Rośliny zasilane są przez źródło rzeki Luvironza-Ruvuvu-Ruvusu-Akagera, która zaopatruje w wodę prawie wszystkich plantatorów kawy. Zbiory kawy w Burundi rozpoczynają się w marcu, szczyt osiągają w maju i mogą trwać do lipca, w zależności od pogody. Ponieważ uprawa kawy jest całkiem udana, stanowi ona ponad dwie trzecie całego eksportu.