Burundi

Naturalnie przygotowywane kawy z Afryki Wschodniej, to uczta sama w sobie. Burundi jest jednym z najstarszych krajów produkujących kawę uprawną w Afryce. Arabika przybyła tam w 1920 roku pod rządami Belgii, a dziś kawa stanowi 90 procent dochodów Burundi z wymiany walut. Długa tradycja uprawy kawy w Burundi sprawia, że wielu drobnych rolników ma drzewa, które liczą ponad 50 lat. Są to małe farmy hodowlane z około 250 krzewami kawy. Ich roczne zbiory wynoszą od 200 do 300 kg. Jakość wiśni kawowych jest nadal bardzo dobra, ale plony z czasem maleją. Burundi jest powszechnie znane jako „kraina tysiąca wzgórz". Obszar Burundi jest mniej więcej wielkości Belgii.

Czy wiesz, że w Burundi można uprawiać tylko kawę Bourbon?

W Burundi, niczym na ogromnym, pagórkowatym dywanie, przez cały kraj biegną pasma górskie. Ich trawiastozielone zbocza są domem dla słoni i bawołów, a także dla krzewów kawowych, które produkują najwyższej jakości ziarna kawy Bourbon. Fakt, że rośnie tam tylko kawa Bourbon, prawdopodobnie ma swoje korzenie w kolonizacji Burundi przez Belgię na początku XX wieku. Belgowie dostrzegli potencjał Burundi jako kraju kawowego i niezwłocznie zobowiązali każdego rolnika do uprawy kawy.

Burundi jest krajem typowo rolniczym o dobrym, umiarkowanym i tropikalnym klimacie. Żyzna i bogata w minerały gleba ze skał wulkanicznych i wilgotny klimat tropikalny, stwarzają idealne warunki do powolnego i delikatnego dojrzewania kawowych wiśni. W Burundi nie ma dużych plantacji, uprawa kawy jest tu prowadzona na małą skalę. Rolnicy zazwyczaj posiadają tylko kilka hektarów ziemi, na których oprócz innych upraw, hodowane są krzewy kawy Arabica. Uprawa kawy składa się w 90% właśnie z tych sadzonek, które rosną na wysokim płaskowyżu i zbierane są głównie przez małe plantacje i drobnych rolników. Rośliny zasilane są przez źródło rzeki Luvironza-Ruvuvu-Ruvusu-Akagera, która zaopatruje w wodę prawie wszystkich plantatorów kawy. Zbiory kawy w Burundi rozpoczynają się w marcu, szczyt osiągają w maju i mogą trwać do lipca, w zależności od pogody. Ponieważ uprawa kawy jest całkiem udana, stanowi ona ponad dwie trzecie całego eksportu.

Dlaczego tak bardzo cenimy sobie kawę z Burundi?

Koneserzy kawy na całym świecie uznali ziarna z kraju, który od dawna cierpiał z powodu wojen domowych, za kawę speciality. Ze względu na podobne pochodzenie geograficzne i podobny profil filiżanek, kawy z Burundi są często porównywane do tych z Rwandy, ich charakterystyczną cechą jest złożoność owocowa i wyjątkowo aksamitna konsystencja. Kawa z Burundi, wyrobiła sobie markę na całym świecie - bogata i przyjemna kwasowość o pełnym smaku – to właśnie kawa z Burundi. Głównymi importerami kawy z Burundi są Ameryka, Europa, Finlandia i Japonia.

Kawa zachwyca złożoną słodyczą i owocowo-kwiatowymi nutami mandarynki, kwiatu pomarańczy i czarnej herbaty. Jako kawa filtrowana jest cudownie miękka, bardzo przyjemna i okrągła w smaku. Świeżo paloną kawę z Burundii znajdziesz w naszym sklepie internetowym kawa świeżo palona.

Burundi Fully Washed

Cena 24,50 zł
Burundi Fully Washed kawa jest porównywalna do kaw rwandyjskich i kenijskich. Smak kawy...
Pokazano 1-1 z 1 pozycji

Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym sklepie, optymalizacji jego treści, dostosowania sklepu do Państwa indywidualnych potrzeb oraz personalizacji wyświetlanych reklam w ramach zewnętrznych sieci remarketingowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego sklepu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w Polityce Prywatności sklepu.