Burundi Fully Washed

-
22,00 zł brutto
17,89 zł netto
Brutto Wypalenie w 3 dni, dostawa na następny dzień roboczy.

Burundi Fully Washed

kawa jest porównywalna do kaw rwandyjskich i kenijskich.

Smak kawy Burundi Fully Washed:

pełny, słodki (miód), cytrusowy, czekoladowy, jagodowy, kwiatowy, marakui, "dzikie" nuty, czysty.

Body kawy Burundi Fully Washed:

pełne, aksamitne.

Kwasowość kawy Burundi Fully Washed:

zrównoważona, jasna, słodka, cytrusowa, jagodowa i winna.

Aromat kawy Burundi Fully Washed:

słodki (owocowy), kwiatowy jagodowy.

Zalecane palenie:

średnio-mocne do mocnego, delikatne do średniego wyłącznie do parzenia alternatywnego.

Zalecane parzenie:

ekspres ciśnieniowy, french press, dripp.

Produkt przygotowujemy w 3 dni robocze. Wysyłka NA NASTĘPNY DZIEŃ ROBOCZY.
  • Palenie
  • Postać
Waga

Burundi Fully Washed

Ogólne informacje:

Malutkie, ale zaludnione wschodnioafrykańskie państwo Burundi graniczy z Rwandą, Kongo, Tanzanią i jeziorem Tanganika. Położeniem w połowie drogi między Oceanem Indyjskim i Atlantyckim oraz z powodu kształtu granic zostało nazwane "sercem Afryki". Posiada krajobraz pagórkowaty, z wysokimi płaskowyżami oraz tropikalnym klimatem. Jest jak dotąd wolne od problemów z niedoborem wody i suszą, które stają się powszechne w Afryce Wschodniej. Posiada głównie wulkaniczną glebę. W Burundi występują trzy grupy społeczne: Hutu, Tutsi i Twa, które mają wspólny język, Kirundi.

Historia:

Kawa przybyła do Burundi w latach dwudziestych XX wieku pod rządami belgijskich kolonistów. Od 1933 roku każdy rolnik musiał uprawiać co najmniej pięćdziesiąt drzewek kawowych. Kiedy Burundi uzyskało niepodległość w 1962 roku, produkcja kawy przeszła w sektor prywatny. W 1976 roku państwo przejęło kontrolę nad wszystkimi gospodarstwami kawowymi i ich produkcją, powodując jednocześnie spadek jakości i ilości produkcji kawy. Od 1991 r. kawa powoli wraca do sektora prywatnego.

Ranga kawy w produkcji:

Pierwszy produkt eksportowy. 95 % eksportu.

Walory smakowe Burundi Fully Washed:

jest jedną z najbardziej smakowitych i przyjemnych kaw na świecie. Kawa znana jest z czystego, odważnego i intensywnego profilu smakowego z dobrym aksamitnym ciałem i nutami winnej kwasowości z połączeniem marakui oraz pikanterii cytrusowej i czekoladowej. Niektórzy degustatorzy zauważają, że słodki jagodowy smak i jagodowe aromaty, nadają kawie owocowy smak.

Kwasowość:

stosunkowo zrównoważona, cytrusowa, jagodowa i winna.

Aromat:

bogaty, słodki (miód), cytrusowy, czekoladowy, "dzikie" nuty.

Zalecane palenie:

średnio-mocne do mocnego, delikatne do średniego wyłącznie do parzenia alternatywnego.

Zalecane parzenie:

ekspres ciśnieniowy, french press , dripp.

PRODUKCJA:

Organizacje międzynarodowe:

Członek grupy l.C.O. - "Other Milds" - kod nr 27. Członek L.A.C.O. Członek porozumienia A.C.P./E.E.C. Lomć.

Gatunki botaniczne:

Arabica: 93 %. Robusta: 7 do 10 % do 2001 roku. Hybrydy.

Odmiany botaniczne:

Arabica: Jackson Bourbon. Mibirisi: na obszarach o długiej porze suchej. niektóre odmiany ŚL i Blue Mountain: niewielka ilość.

Powierzchnia uprawna:

60.000 ha.

Liczba gospodarstw rolnych:

850.000 gospodarstw rolnych, często zgrupowanych w spółdzielniach wspieranych przez rząd.

Powierzchnia gospodarstw:

Mniej niż jeden hektar.

Liczba drzew:

220 milionów drzewek kawowych.

Gęstość zadrzewienia:

100 do 350 drzew kawowych na gospodarstwo, zmieszanych z bananowcami i roślinami spożywczymi.

Plon:

Na drzewo: 400/500 gramów - 1 tona na hektar bez nawozu.

Współczynnik:

1 kg kawy pergaminowej : 5 kg wiśni. 1 kg kawy ziarnistej: 7 kg wiśni.

Ludność zależna od Kawy dla utrzymania się przy życiu:

850.000 rodzin + przemysł przetwórczy, transportowy, spedycyjny, itd...

Wysokość nad poziomem morza:

Arabica : 1,500/2,000 metrów. Robusta: 800 metrów.

Regiony produkcji:

Burundi ma pięć głównych regionów produkujących kawę: Kayanza i Ngozi w obszarze Buyenzi, dającej 60% ogólnej produkcji, Kirimiro, w obszerze Gitega dajacej 30% ogólnej produkcji, Muynga, 7-10% ogólnej produkcji, Kirundo i pomniejsze regiony: Bubanza, Bujumgura, Bururi, Cibitoke, Karuzi, Makamba, Mwaro, Muramvya, Rutana.

No reviews
Product added to wishlist
Product added to compare.

Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym sklepie, optymalizacji jego treści, dostosowania sklepu do Państwa indywidualnych potrzeb oraz personalizacji wyświetlanych reklam w ramach zewnętrznych sieci remarketingowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego sklepu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w Polityce Prywatności sklepu.