Burundi Fully Washed
Burundi Fully Washed
kawa jest porównywalna do kaw rwandyjskich i kenijskich.
Smak kawy Burundi Fully Washed:
pełny, słodki (miód), cytrusowy, czekoladowy, jagodowy, kwiatowy, marakui, "dzikie" nuty, czysty.
Body kawy Burundi Fully Washed:
pełne, aksamitne.
Kwasowość kawy Burundi Fully Washed:
zrównoważona, jasna, słodka, cytrusowa, jagodowa i winna.
Aromat kawy Burundi Fully Washed:
słodki (owocowy), kwiatowy jagodowy.
Zalecane palenie:
średnio-mocne do mocnego, delikatne do średniego wyłącznie do parzenia alternatywnego.
Zalecane parzenie:
ekspres ciśnieniowy, french press, dripp.
Burundi Fully Washed
Ogólne informacje:
Malutkie, ale zaludnione wschodnioafrykańskie państwo Burundi graniczy z Rwandą, Kongo, Tanzanią i jeziorem Tanganika. Położeniem w połowie drogi między Oceanem Indyjskim i Atlantyckim oraz z powodu kształtu granic zostało nazwane "sercem Afryki". Posiada krajobraz pagórkowaty, z wysokimi płaskowyżami oraz tropikalnym klimatem. Jest jak dotąd wolne od problemów z niedoborem wody i suszą, które stają się powszechne w Afryce Wschodniej. Posiada głównie wulkaniczną glebę. W Burundi występują trzy grupy społeczne: Hutu, Tutsi i Twa, które mają wspólny język, Kirundi.
Historia:
Kawa przybyła do Burundi w latach dwudziestych XX wieku pod rządami belgijskich kolonistów. Od 1933 roku każdy rolnik musiał uprawiać co najmniej pięćdziesiąt drzewek kawowych. Kiedy Burundi uzyskało niepodległość w 1962 roku, produkcja kawy przeszła w sektor prywatny. W 1976 roku państwo przejęło kontrolę nad wszystkimi gospodarstwami kawowymi i ich produkcją, powodując jednocześnie spadek jakości i ilości produkcji kawy. Od 1991 r. kawa powoli wraca do sektora prywatnego.
Ranga kawy w produkcji:
Pierwszy produkt eksportowy. 95 % eksportu.
Walory smakowe Burundi Fully Washed:
jest jedną z najbardziej smakowitych i przyjemnych kaw na świecie. Kawa znana jest z czystego, odważnego i intensywnego profilu smakowego z dobrym aksamitnym ciałem i nutami winnej kwasowości z połączeniem marakui oraz pikanterii cytrusowej i czekoladowej. Niektórzy degustatorzy zauważają, że słodki jagodowy smak i jagodowe aromaty, nadają kawie owocowy smak.
Kwasowość:
stosunkowo zrównoważona, cytrusowa, jagodowa i winna.
Aromat:
bogaty, słodki (miód), cytrusowy, czekoladowy, "dzikie" nuty.
Zalecane palenie:
średnio-mocne do mocnego, delikatne do średniego wyłącznie do parzenia alternatywnego.
Zalecane parzenie:
ekspres ciśnieniowy, french press , dripp.
PRODUKCJA:
Organizacje międzynarodowe:
Członek grupy l.C.O. - "Other Milds" - kod nr 27. Członek L.A.C.O. Członek porozumienia A.C.P./E.E.C. Lomć.
Gatunki botaniczne:
Arabica: 93 %. Robusta: 7 do 10 % do 2001 roku. Hybrydy.
Odmiany botaniczne:
Arabica: Jackson Bourbon. Mibirisi: na obszarach o długiej porze suchej. niektóre odmiany ŚL i Blue Mountain: niewielka ilość.
Powierzchnia uprawna:
60.000 ha.
Liczba gospodarstw rolnych:
850.000 gospodarstw rolnych, często zgrupowanych w spółdzielniach wspieranych przez rząd.
Powierzchnia gospodarstw:
Mniej niż jeden hektar.
Liczba drzew:
220 milionów drzewek kawowych.
Gęstość zadrzewienia:
100 do 350 drzew kawowych na gospodarstwo, zmieszanych z bananowcami i roślinami spożywczymi.
Plon:
Na drzewo: 400/500 gramów - 1 tona na hektar bez nawozu.
Współczynnik:
1 kg kawy pergaminowej : 5 kg wiśni. 1 kg kawy ziarnistej: 7 kg wiśni.
Ludność zależna od Kawy dla utrzymania się przy życiu:
850.000 rodzin + przemysł przetwórczy, transportowy, spedycyjny, itd...
Wysokość nad poziomem morza:
Arabica : 1,500/2,000 metrów. Robusta: 800 metrów.
Regiony produkcji:
Burundi ma pięć głównych regionów produkujących kawę: Kayanza i Ngozi w obszarze Buyenzi, dającej 60% ogólnej produkcji, Kirimiro, w obszerze Gitega dajacej 30% ogólnej produkcji, Muynga, 7-10% ogólnej produkcji, Kirundo i pomniejsze regiony: Bubanza, Bujumgura, Bururi, Cibitoke, Karuzi, Makamba, Mwaro, Muramvya, Rutana.