W podróży Palarni WINAMI dotarliśmy do Dominikany. Podróż wiedzie przez dziką przyrodę po nieutwardzonych ścieżkach w górach lasów tropikalnych. Osadzone w bujnej, naturalnej roślinności, drzewa kawowe rosną tu na wysokości 900m - 1200m, na zalanych słońcem zboczach górskiego krajobrazu Dominikany. Roślinność daje roślinom kawy wszystko, czego potrzebują do rozwoju: optymalne warunki klimatyczne i żyzną, czystą glebę, ale także cień. Dominikana produkuje nie tylko cygara, kakao i cukier ale również doskonałą kawę. Kawa ze wschodniej strony podzielonej głównej wyspy Hispaniola ma długą historię, była sadzona na karaibskiej wyspie już od XVIII wieku. Popularne ziarna trafiły na Dominikanę w 1735 roku. Pierwsze sadzonki kawy rosły w Bahoruco Panzo niedaleko Neyby. Na początku uważano, że kawa nie ma wielkiego znaczenia gospodarczego, ponieważ cukier był do lat osiemdziesiątych produktem eksportowym numer jeden.