Dominikana

Kawa z Dominikany.

W podróży Palarni WINAMI dotarliśmy do Dominikany. Podróż wiedzie przez dziką przyrodę po nieutwardzonych ścieżkach w górach lasów tropikalnych. Osadzone w bujnej, naturalnej roślinności, drzewa kawowe rosną tu na wysokości 900m - 1200m, na zalanych słońcem zboczach górskiego krajobrazu Dominikany. Roślinność daje roślinom kawy wszystko, czego potrzebują do rozwoju: optymalne warunki klimatyczne i żyzną, czystą glebę, ale także cień. Dominikana produkuje nie tylko cygara, kakao i cukier ale również doskonałą kawę. Kawa ze wschodniej strony podzielonej głównej wyspy Hispaniola ma długą historię, była sadzona na karaibskiej wyspie już od XVIII wieku. Popularne ziarna trafiły na Dominikanę w 1735 roku. Pierwsze sadzonki kawy rosły w Bahoruco Panzo niedaleko Neyby. Na początku uważano, że kawa nie ma wielkiego znaczenia gospodarczego, ponieważ cukier był do lat osiemdziesiątych produktem eksportowym numer jeden.

Dominikańskie uprawy.

Dominikana to jeden z mniejszych krajów, w których uprawia się kawę. Nacisk kładziony jest na rośliny kawy Coffea Arabica i pochodzi głównie z górskich zboczy w głębi lądu. Ziarna Arabiki uprawiane na Dominikanie to głównie odmiany Caturra, Catuai i Typica. Kawa wciąż jest uprawiana głównie przez małych producentów i w sposób tradycyjny, ekologiczny. Jest zbierana ręcznie, przetwarzana na mokro i suszona na słońcu. Kawa ta znana jest również pod dawną nazwą Santo Domingo. Chociaż kawa jest również uprawiana na Haiti, ziarna kawy we wschodniej części wyspy są znacznie wyższej jakości. Smak jest pełny i średnio treściwy. Ponieważ w całym kraju istnieje kilka regionów upraw, znajdują się one w różnych strefach klimatycznych. Podczas gdy na południu występuje większe prawdopodobieństwo opadów deszczu i jest chłodniej, na północnym wybrzeżu panuje szczególnie tropikalny klimat, gdzie temperatura wody i powietrza wynosi 28 °C.

Kawa dominikańska to więcej niż produkt.

Jakość kawy ma ogromne znaczenie dla mieszkańców Dominikany. Kawa jest narodowym napojem bezalkoholowym Dominikany i pije się ją zawsze i wszędzie. Kawa z Dominikany oferuje ogromne bogactwo różnorodnych aromatów. Zachwyca nutami od kakaowych do pikantnych, a jednocześnie jest niezwykle zrównoważona.
Różne warunki klimatyczne wprowadzają w grę swego rodzaju wariancje. Ziarna z wyższych plantacji mają wyraziste body i pozostawiają „ciężkie” wrażenie. Z kolei kawa z niżej położonych regionów uprawnych jest bardziej miękka i zawiera mniej kwasu.
Miejscowi są obecnie największymi nabywcami kawy dominikańskiej. Zużycie na osobę wynosi około trzech kilogramów rocznie.

Jeśli chodzi o degustację czy smak kawy z Dominikany, to można docenić owocowo-cytrusowy posmak, ze zrównoważoną, elegancką kwasowością i aromatycznymi niuansami czekolady. Kawy te są cenione za pełne body, bogaty aromat i ziemiste tony.
Kawa z Dominikany smakuje jak sama wyspa, ta kawa o karaibskim klimacie zachwyca niezwykłymi aromatami. Kawa dominikańska to również gwarantowany handel bezpośredni i uczciwy oraz bez dodatku jakichkolwiek chemikaliów, to doskonała kawa organiczna dostępna w sklepie Kawa Świeżo Palona.

Dominicana Republic Barahona

Cena 27,50 zł
Pokazano 1-1 z 1 pozycji

Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym sklepie, optymalizacji jego treści, dostosowania sklepu do Państwa indywidualnych potrzeb oraz personalizacji wyświetlanych reklam w ramach zewnętrznych sieci remarketingowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego sklepu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w Polityce Prywatności sklepu.