Etiopia

Etiopia – ojczyzna kawy.

Etiopia to ojczyzna doskonałej kawy, jest uważana za kraj pochodzenia naszego ulubionego napoju i jest ważnym krajem eksportowym. Kultura kawy jest tu głęboko zakorzeniona. Ceremonia parzenia kawy jest bowiem integralną częścią kultury etiopskiej. Przygotowanie, podawanie i picie kawy to etiopski rytuał. Konsumpcja krajowa jest bardzo wysoka, około połowa z 6,5 miliona worków rocznej produkcji jest spożywana w kraju, a około 3,5 miliona worków jest eksportowanych. Kawa etiopska uprawiana jest w dwudziestu regionach, z których cztery mają szczególne znaczenie dla etiopskiego przemysłu kawowego. Są to Harrar, Sidamo, Limu (regiony Doyo i Hunda Oli) oraz Yirgacheffe (obszary Dumerso i Adado). Dzika etiopska kawa pochodzi z regionu Bonga. Większość kawy jest uprawiana w wilgotnych obszarach lasów deszczowych. To kawa wyżynna, która rośnie na wysokości 650-2600 m npm.

Okręg wokół dawnego imperium Abisynii obejmuje również dobrze znany region uprawy Kaffa. Z Etiopii pochodzi również kawa Arabica, która jest wyższej jakości niż Robusta. Idealne miejsce do wzrostu Arabiki to właśnie leśne ogrody i górskie regiony północno-wschodniej Afryki. Regionem pochodzenia kawy jest prowincja Kaffa, na południowym zachodzie kraju. Stamtąd kawa prawdopodobnie dotarła do Imperium Arabskiego w XIV wieku.

Mieszane lasy dla większego aromatu.

Dla nas, w WINAMI kawa etiopska jest czymś wyjątkowym nie tylko ze względu na swoją historii, przekonuje wszystkie zmysły smaku i zapachu swoją wyjątkową różnorodnością aromatów. Właśnie dlatego nasza kawa z Etiopii jest tak popularna. Kawowce często rosną w lasach mieszanych zamiast w monokulturach. Zbiór owoców kawowca jest tam trudniejszy i bardziej czasochłonny, ale ziarna kawy z lasów mieszanych są mniej podatne na szkodniki, są wyższej jakości i mają bardziej zróżnicowany aromat, nie mówiąc już o pozytywnych aspektach środowiskowych w porównaniu z monokulturami.

Ręczna produkcja małych ilości.

Wysokiej jakości roślina Coffea Arabica znajduje idealne warunki w Etiopii, a wysokość uprawy jest jedną z najatrakcyjniejszych na świecie, przy umiarkowanym, łagodnym klimacie między 18 a 22 stopni Celsjusza. Nic więc dziwnego, że jedna z najlepszych kaw na świecie rośnie tu dziko. W żadnym innym miejscu na świecie, krzewy kawy nie mogą być zbierane dziko w ich oryginalnej formie. Niemniej jednak etiopscy plantatorzy kawy walczą o swoje dziedzictwo, uprawa kawy na dużych plantacjach, obróbka mechaniczna i stale rosnąca wielkość upraw w krajach takich jak Brazylia i Wietnam powodują problemy dla małych producentów kawy w Etiopii. Większość rolników połączyła się w małe spółdzielnie i dostarczają swoje surowce do centralnych myjni. Zbiór i obróbka to w większości bardzo czasochłonna praca ręczna.

Sklep Kawa Świeżo Palona oferuje kawę z Etiopii, która daje w filiżance owocowo-kwiatowy, intensywnie aromatyczny i pełny napój. Smakuje dzikimi jagodami, jaśminem lub cytrusami. Szczególnie lubimy lekkie palenie jako kawę filtrowaną. Ciemna pieczeń tworzy czekoladowe body.

Aktywne filtry

Ethiopia Djimmah

Cena 22,00 zł

Ethiopia Mocca Lekempti (bardzo mocno palona)

Cena 24,50 zł

Ethiopia Sidamo

Cena 27,50 zł

Ethiopia Yirgacheffe

Cena 32,50 zł

Mocha Java Gold

Cena 40,00 zł

Mocha Java Silver

Cena 32,50 zł
Pokazano 1-6 z 6 pozycji
Product added to wishlist
Product added to compare.

Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym sklepie, optymalizacji jego treści, dostosowania sklepu do Państwa indywidualnych potrzeb oraz personalizacji wyświetlanych reklam w ramach zewnętrznych sieci remarketingowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego sklepu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w Polityce Prywatności sklepu.