Gatunki kaw naturalnych
Dla każdego miłośnika kawy, codzienna przyjemność zatopienia się w filiżance boskiego napoju, odgrywa inną rolę. Każdy też ma własne preferencje co do właściwych walorów smakowych i aromatycznych swojej kawy. Aby nieco zbliżyć się do zagadnienia, trzeba szczegółowo przeanalizować różne aspekty procesu produkcyjnego i różne gatunki kaw naturalnych.
Każdy rodzaj kawy ma swój własny smak ze względu na sposób uprawy i przetwarzania. Niektóre niewiele się od siebie różnią, inne bardzo. A próba przebrnięcia przez różne odmiany, aby znaleźć idealny smak dla siebie, może trwać wiecznie. Dlatego stworzyliśmy mały przegląd, który można wykorzystać jako przewodnik. Według statystyk Międzynarodowej Organizacji Kawy, największymi światowymi producentami kawy są: Brazylia, która produkuje prawie jedną trzecią kawy na świecie, Wietnam, Kolumbia i Indonezja, dalej Meksyk, Gwatemala, Honduras, Peru, Etiopia i Indie.
Rodzaje kawy i obszary ich uprawy.
Istnieją około 103 różne rodzaje kaw, a spośród tych 103 rodzajów, tylko trzy są najbardziej znaczące - Arabika ( Coffea arabica ), Robusta (Coffea canephora var. Robusta) i Liberica (Coffea liberica). Około 70% rynku kawy jest wypełnione wszystkimi rodzajami ziaren Arabiki, a blisko 30% to Robusta. Oprócz tych dwóch gatunków, Liberica i krzyżówka Maragogype, która jest odmianą Coffea Arabica, dzielą pozostały procent rynku kawy. Ale dlaczego te dwa rodzaje są tak dobrze znane w świecie kawy i co sprawia, że są tak wyjątkowe?
Cechy mieszkanki Arabiki.
Kawa typu Arabica to ta, którą bardzo często określa się jako najcenniejszy i najdroższy szczep kawy, co nie zawsze jest prawdą, nawet jeśli prawdą jest, że przy tej samej produkcji mieszanka arabiki ma wyższe koszty. Dzieje się tak dlatego, że roślina ta rośnie na większych wysokościach, tj. na obszarach między 900 a 2000 m n.p.m.; jest bardziej wrażliwa na zmiany temperatury (idealne warunki to gorący i wilgotny klimat tropikalny) oraz na atak bakterii. Uprawa jest zatem trudniejsza i musi być bardziej ostrożna, biorąc pod uwagę bardziej wrażliwy charakter roślin należących do tej rodziny. Ziarno Arabiki jest większe i bardziej wydłużone niż w Robuście, a bruzda środkowa jest dłuższa i bardziej pofalowana. Zawartość kofeiny jest znacznie niższa niż w przypadku Robusty (od 0,9 do 1,6%), a obecność olejków jest bardzo wysoka. To właśnie ten ostatni aspekt sprawia, że ta kawa jest tak cenna. Zastanawiasz się w jakim sensie?
Podczas procesu palenia ziaren kawy, zwanego również prażeniem, ciepło sprawia, że oleje te wypływają na powierzchnię, ukazując całą dobroć tych doskonałych ziaren, w swym kształcie i smaku. Niezwykle intensywny bukiet różnych zapachów w zależności od rodzaju Arabiki jest walorem tej najdelikatniejszej, słodkiej, pachnącej mieszanki. Crema na powierzchni jest lżejsza i mniej gęsta, jest idealnym wizualnym oczekiwaniem, które zapowiada rozkosz ciemnego, wspaniałego napoju.
Robusta i jej walory.
Kawa Robusta ma ziarna okrągłe, które mają prosty rowek, mniejszy niż w innych rodzajach. Roślina rośnie bujnie, na wysokości od poziomu morza do 600 metrów. Ziarna są odporne nie tylko na zmiany termiczne, ale także na choroby i pasożyty. Smak jest bogaty i pełny, w kubku jest bardzo kremowa i charakteryzuje się dużą ilość kofeiny (od 1,6 do 3%). Niski udział olejków objawia się bardziej gorzkim smakiem niż pozostałe gatunki, mniej bogatym w zapachy. Robusta z pewnością daje gwarancję ciemnej i aksamitnej piany na powierzchni. Największymi producentami Robusty są Indie, Indonezja, Wietnam, Kamerun i Wybrzeże Kości Słoniowej. Odkryta w 1700 roku w regionie Konga, jest młodsza od Arabiki i jest niesłusznie uważana przez niektórych za mniej wartościową. W rzeczywistości jednak to dzięki Robuście nasze espresso posiada nieocenione walory smakowe i wizualne, ukazując na powierzchni swego rodzaju śmietankę.
Arabika i Robusta - spotkanie aromatów i smaków.
Bardzo często pytacie sklep kawa świeżo palona, która mieszanka albo która kawa jest najlepsza z tych dwóch. Oczywiście uniwersalne rozwiązanie i obiektywna odpowiedź na to pytanie nie istnieje. Najlepsza kawa to po prostu to, którą lubisz najbardziej. A może najlepsza kawa to taka, która jest w stanie nadać Twojemu podniebieniu idealną równowagę między aromatem, a treścią. Idealna mieszanka kawy to być może idealne połączenie Arabiki i Robusty, kojarzonych na nieskończenie wiele różnych sposobów.
Teraz już wiesz, że jeśli Twoja mieszanka składa się głównie z Arabiki, Twoja kawa będzie mniej treściwa, ale bardzo pachnąca i aromatyczna. Kochasz mocne smaki oraz kremowe i bogate kawy? Twój wybór to, jak możesz sobie wyobrazić, głównie kawa Robusta. Należy pamiętać, że istnieje wiele odmian obu mniej, lub bardziej wartościowych mieszanek.
Najlepsza kawa
Ty decydujesz o najlepszej dla siebie kawie. Możesz nawet dobrze się bawić tworząc ją z dostępnych ziaren i kupując w WINAMI. Możesz rozkoszować się aromatem różnych mieszanek. Miłość, pasja i niesamowita troska jakiej dokładamy podczas palenia kawy sprawia, że mieszanki dostępne w sklepie kawa świeżo palona, mogą stać się Twoimi ulubionymi.
Gatunki kaw naturalnych
Gatunki kaw naturalnych
Dla każdego miłośnika kawy, codzienna przyjemność zatopienia się w filiżance boskiego napoju, odgrywa inną rolę. Każdy też ma własne preferencje co do właściwych walorów smakowych i aromatycznych swojej kawy. Aby nieco zbliżyć się do zagadnienia, trzeba szczegółowo przeanalizować różne aspekty procesu produkcyjnego i różne gatunki kaw naturalnych.
Każdy rodzaj kawy ma swój własny smak ze względu na sposób uprawy i przetwarzania. Niektóre niewiele się od siebie różnią, inne bardzo. A próba przebrnięcia przez różne odmiany, aby znaleźć idealny smak dla siebie, może trwać wiecznie. Dlatego stworzyliśmy mały przegląd, który można wykorzystać jako przewodnik. Według statystyk Międzynarodowej Organizacji Kawy, największymi światowymi producentami kawy są: Brazylia, która produkuje prawie jedną trzecią kawy na świecie, Wietnam, Kolumbia i Indonezja, dalej Meksyk, Gwatemala, Honduras, Peru, Etiopia i Indie.
Rodzaje kawy i obszary ich uprawy.
Istnieją około 103 różne rodzaje kaw, a spośród tych 103 rodzajów, tylko trzy są najbardziej znaczące - Arabika ( Coffea arabica ), Robusta (Coffea canephora var. Robusta) i Liberica (Coffea liberica). Około 70% rynku kawy jest wypełnione wszystkimi rodzajami ziaren Arabiki, a blisko 30% to Robusta. Oprócz tych dwóch gatunków, Liberica i krzyżówka Maragogype, która jest odmianą Coffea Arabica, dzielą pozostały procent rynku kawy. Ale dlaczego te dwa rodzaje są tak dobrze znane w świecie kawy i co sprawia, że są tak wyjątkowe?
Cechy mieszkanki Arabiki.
Kawa typu Arabica to ta, którą bardzo często określa się jako najcenniejszy i najdroższy szczep kawy, co nie zawsze jest prawdą, nawet jeśli prawdą jest, że przy tej samej produkcji mieszanka arabiki ma wyższe koszty. Dzieje się tak dlatego, że roślina ta rośnie na większych wysokościach, tj. na obszarach między 900 a 2000 m n.p.m.; jest bardziej wrażliwa na zmiany temperatury (idealne warunki to gorący i wilgotny klimat tropikalny) oraz na atak bakterii. Uprawa jest zatem trudniejsza i musi być bardziej ostrożna, biorąc pod uwagę bardziej wrażliwy charakter roślin należących do tej rodziny. Ziarno Arabiki jest większe i bardziej wydłużone niż w Robuście, a bruzda środkowa jest dłuższa i bardziej pofalowana. Zawartość kofeiny jest znacznie niższa niż w przypadku Robusty (od 0,9 do 1,6%), a obecność olejków jest bardzo wysoka. To właśnie ten ostatni aspekt sprawia, że ta kawa jest tak cenna. Zastanawiasz się w jakim sensie?
Podczas procesu palenia ziaren kawy, zwanego również prażeniem, ciepło sprawia, że oleje te wypływają na powierzchnię, ukazując całą dobroć tych doskonałych ziaren, w swym kształcie i smaku. Niezwykle intensywny bukiet różnych zapachów w zależności od rodzaju Arabiki jest walorem tej najdelikatniejszej, słodkiej, pachnącej mieszanki. Crema na powierzchni jest lżejsza i mniej gęsta, jest idealnym wizualnym oczekiwaniem, które zapowiada rozkosz ciemnego, wspaniałego napoju.
Robusta i jej walory.
Kawa Robusta ma ziarna okrągłe, które mają prosty rowek, mniejszy niż w innych rodzajach. Roślina rośnie bujnie, na wysokości od poziomu morza do 600 metrów. Ziarna są odporne nie tylko na zmiany termiczne, ale także na choroby i pasożyty. Smak jest bogaty i pełny, w kubku jest bardzo kremowa i charakteryzuje się dużą ilość kofeiny (od 1,6 do 3%). Niski udział olejków objawia się bardziej gorzkim smakiem niż pozostałe gatunki, mniej bogatym w zapachy. Robusta z pewnością daje gwarancję ciemnej i aksamitnej piany na powierzchni. Największymi producentami Robusty są Indie, Indonezja, Wietnam, Kamerun i Wybrzeże Kości Słoniowej. Odkryta w 1700 roku w regionie Konga, jest młodsza od Arabiki i jest niesłusznie uważana przez niektórych za mniej wartościową. W rzeczywistości jednak to dzięki Robuście nasze espresso posiada nieocenione walory smakowe i wizualne, ukazując na powierzchni swego rodzaju śmietankę.
Arabika i Robusta - spotkanie aromatów i smaków.
Bardzo często pytacie sklep kawa świeżo palona, która mieszanka albo która kawa jest najlepsza z tych dwóch. Oczywiście uniwersalne rozwiązanie i obiektywna odpowiedź na to pytanie nie istnieje. Najlepsza kawa to po prostu to, którą lubisz najbardziej. A może najlepsza kawa to taka, która jest w stanie nadać Twojemu podniebieniu idealną równowagę między aromatem, a treścią. Idealna mieszanka kawy to być może idealne połączenie Arabiki i Robusty, kojarzonych na nieskończenie wiele różnych sposobów.
Teraz już wiesz, że jeśli Twoja mieszanka składa się głównie z Arabiki, Twoja kawa będzie mniej treściwa, ale bardzo pachnąca i aromatyczna. Kochasz mocne smaki oraz kremowe i bogate kawy? Twój wybór to, jak możesz sobie wyobrazić, głównie kawa Robusta. Należy pamiętać, że istnieje wiele odmian obu mniej, lub bardziej wartościowych mieszanek.
Najlepsza kawa
Ty decydujesz o najlepszej dla siebie kawie. Możesz nawet dobrze się bawić tworząc ją z dostępnych ziaren i kupując w WINAMI. Możesz rozkoszować się aromatem różnych mieszanek. Miłość, pasja i niesamowita troska jakiej dokładamy podczas palenia kawy sprawia, że mieszanki dostępne w sklepie kawa świeżo palona, mogą stać się Twoimi ulubionymi.
Arabica a'la Jacobs
Kawa wyjątkowy smak i aromat zawdzięcza najwyższej jakości ziarnom...
UWAGA!!! Kawa obecnie nie jest dostępna. Oczekujemy na nową dostawę.
Burundi Fully Washed
kawa jest porównywalna do kaw rwandyjskich i kenijskich.
Smak kawy...
Kawy „Kawa smakowa - Brazil Fancy Santos” komponowane są w oparciu o brazylijską arabikę....
Kawy komponowane są w oparciu o brazylijskie arabiki Bourbon, Typica, Peaberry oraz...
Kawy komponowane są w oparciu o uniwersalną mieszankę wysokogatunkowych robust o...
Kawy „Kawa smakowa - Peru SHB” komponowane są w oparciu o brazylijską arabikę....
Mieszanka ESPRESSO Vienna Melange
Kawa to wyselekcjonowane ziarna arabiki (100%) z...
Miscela Italiana BLACK & WHITE
Kawa ta jest kompozycją wyśmienitych ziaren pochodzących...
Miscela Italiana ESPRESSO BRONZE
Kawa do pzygotowonia espresso w proporcjach 80% arabik z...
Miscela Italiana ESPRESSO d'ORO
Kawa to szlachetna i bardzo aromatyczna mieszanka ziaren...
Miscela Italiana ESPRESSO NERO
Kawa maksymalnie intensywna w smaku i aromacie, mieszanka...
Miscela Italiana ESPRESSO ROSA
Kawa jest nikalnym połączeniem mieszanek Robusta i Arabica z...
Mieszanka ESPRESSO Vienna Melange
Kawa to wyselekcjonowane ziarna arabiki (100%) z...
UWAGA!!! Kawa obecnie nie jest dostępna. Oczekujemy na nową dostawę.
UWAGA!!! Kawa obecnie nie jest dostępna. Oczekujemy na nową dostawę.
Salvador SHG
kawa jest łagodniejsza i mniej kwaśna niż kawy z Gwatemali lub Hondurasu. Ma...
Tanzania AA
jest bardzo dobrze zbalansowaną kawą z pełnym smakiem.
Smak Tanzanii AA:...
Tanzania Peaberry
jest wykwintną kawą z bogatym, pełnym, czekoladowym smakiem.
Smak...
Uganda Bugisu AA
jest bardzo dobrze zbalansowaną kawą z pełnym smakiem.
Smak Ugandy...
Zambia AA
jest bardzo dobrze zbalansowaną kawą z bogatym smakiem.
Smak Zambii AA:...
Zimbabwe AA
jest dobrze zbalansowaną kawą z bogatym smakiem.
Smak Zimbabwe AA:...