Są trzy główne gatunki kaw naturalnych wykorzystywane do produkcji kawy to: Arabika ( Coffea arabica ), Robusta (Coffea canephora var. Robusta) i Liberica (Coffea liberica).
Odmiany tych naturalnych gatunków kawy to sposób na określenie „rodzaju” kawy. Tak jak istnieją różne „rodzaje” roślin jabłoni (Smith, gala królewska, macintosh) i „typy” roślin pomidorów (Roma, pomidor śliwkowy, pomidor cherry, pomidor befsztykowy), istnieją również „rodzaje” roślin kawy.
Z tych wcześniej wymienionych trzech głównych gatunków kaw naturalnych najważniejszym jest gatunek kawy Arabika (Coffea arabica).
Gatunki kaw naturalnych można dalej podzielić na: Amarello, Arabusta (hybryda międzygatunkowa), Arusha, Bergendal, Blue Mountain, Bourbon, Catimor, Caturra, Catuai, Charrieriana, Colombian, Ethiopian Harrar, Ethiopian Sidamo , Ethiopian Yirgacheffe , French Mission Bourbon, Hawaiian Kona, Java, K7, Kent, Maragogype , Marigojipe, Mayaguez, Mocha, Mundo Novo (hybryda), Pacamara (hybryda), Pacas, Pache Comum, Pache Colis (hybryda), Panama, Ruiri 11 (hybryda karłowata), San Ramon, Santos, Sarchimor, Sidikalang, SL28, SL34 , Sumatra Mandheling , Sumatra Lintong, Sulawesi Toraja Kalossi , Timor (hybryda międzygatunkowa), Typica i Uganda .
Hybrydy Icatu powstają poprzez wielokrotne krzyżowanie wsteczne hybryd Coffea arabica i Coffea canephora var. robusta z odmianami kawy Caturra ( Coffea arabica var. caturra) i Mundo Novo (Coffea arabica var. mundo novo).
Gatunki kaw naturalnych
Są trzy główne gatunki kaw naturalnych wykorzystywane do produkcji kawy to: Arabika ( Coffea arabica ), Robusta (Coffea canephora var. Robusta) i Liberica (Coffea liberica).
Odmiany tych naturalnych gatunków kawy to sposób na określenie „rodzaju” kawy. Tak jak istnieją różne „rodzaje” roślin jabłoni (Smith, gala królewska, macintosh) i „typy” roślin pomidorów (Roma, pomidor śliwkowy, pomidor cherry, pomidor befsztykowy), istnieją również „rodzaje” roślin kawy.
Z tych wcześniej wymienionych trzech głównych gatunków kaw naturalnych najważniejszym jest gatunek kawy Arabika (Coffea arabica).
Gatunki kaw naturalnych można dalej podzielić na: Amarello, Arabusta (hybryda międzygatunkowa), Arusha, Bergendal, Blue Mountain, Bourbon, Catimor, Caturra, Catuai, Charrieriana, Colombian, Ethiopian Harrar, Ethiopian Sidamo , Ethiopian Yirgacheffe , French Mission Bourbon, Hawaiian Kona, Java, K7, Kent, Maragogype , Marigojipe, Mayaguez, Mocha, Mundo Novo (hybryda), Pacamara (hybryda), Pacas, Pache Comum, Pache Colis (hybryda), Panama, Ruiri 11 (hybryda karłowata), San Ramon, Santos, Sarchimor, Sidikalang, SL28, SL34 , Sumatra Mandheling , Sumatra Lintong, Sulawesi Toraja Kalossi , Timor (hybryda międzygatunkowa), Typica i Uganda .
Hybrydy Icatu powstają poprzez wielokrotne krzyżowanie wsteczne hybryd Coffea arabica i Coffea canephora var. robusta z odmianami kawy Caturra ( Coffea arabica var. caturra) i Mundo Novo (Coffea arabica var. mundo novo).
Arabica a'la Jacobs
Kawa wyjątkowy smak i aromat zawdzięcza najwyższej jakości ziarnom...
UWAGA!!! Kawa obecnie nie jest dostępna. Oczekujemy na nową dostawę.
UWAGA!!! Kawa obecnie nie jest dostępna. Oczekujemy na nową dostawę.
Burundi Fully Washed
kawa jest porównywalna do kaw rwandyjskich i kenijskich.
Smak kawy...
Kawy „Kawa smakowa - Brazil Fancy Santos” komponowane są w oparciu o brazylijską arabikę....
Kawy komponowane są w oparciu o brazylijskie arabiki Bourbon, Typica, Peaberry oraz...
Kawy komponowane są w oparciu o uniwersalną mieszankę wysokogatunkowych robust o...
Kawy „Kawa smakowa - Peru SHB” komponowane są w oparciu o brazylijską arabikę....
Mieszanka ESPRESSO Vienna Melange
Kawa to wyselekcjonowane ziarna arabiki (100%) z...
Miscela Italiana BLACK & WHITE
Kawa ta jest kompozycją wyśmienitych ziaren pochodzących...
Mieszanka ESPRESSO Vienna Melange
Kawa to wyselekcjonowane ziarna arabiki (100%) z...
Miscela Italiana ESPRESSO BRONZE
Kawa do pzygotowonia espresso w proporcjach 80% arabik z...
Miscela Italiana ESPRESSO d'ORO
Kawa to szlachetna i bardzo aromatyczna mieszanka ziaren...
Miscela Italiana ESPRESSO NERO
Kawa maksymalnie intensywna w smaku i aromacie, mieszanka...
Miscela Italiana ESPRESSO ROSA
Kawa jest nikalnym połączeniem mieszanek Robusta i Arabica z...
Salvador SHG
kawa jest łagodniejsza i mniej kwaśna niż kawy z Gwatemali lub Hondurasu. Ma...
Tanzania AA
jest bardzo dobrze zbalansowaną kawą z pełnym smakiem.
Smak Tanzanii AA:...
Tanzania Peaberry
jest wykwintną kawą z bogatym, pełnym, czekoladowym smakiem.
Smak...
Uganda Bugisu AA
jest bardzo dobrze zbalansowaną kawą z pełnym smakiem.
Smak Ugandy...
Zambia AA
jest bardzo dobrze zbalansowaną kawą z bogatym smakiem.
Smak Zambii AA:...
Zimbabwe AA
jest dobrze zbalansowaną kawą z bogatym smakiem.
Smak Zimbabwe AA:...