Dla każdego miłośnika kawy, codzienna przyjemność zatopienia się w filiżance boskiego napoju, odgrywa inną rolę. Każdy też ma własne preferencje co do właściwych walorów smakowych i aromatycznych swojej kawy. Aby nieco zbliżyć się do zagadnienia, trzeba szczegółowo przeanalizować różne aspekty procesu produkcyjnego i różne gatunki kaw naturalnych.

Każdy rodzaj kawy ma swój własny smak ze względu na sposób uprawy i przetwarzania. Niektóre niewiele się od siebie różnią, inne bardzo. A próba przebrnięcia przez różne odmiany, aby znaleźć idealny smak dla siebie, może trwać wiecznie. Dlatego stworzyliśmy mały przegląd, który można wykorzystać jako przewodnik. Według statystyk Międzynarodowej Organizacji Kawy, największymi światowymi producentami kawy są: Brazylia, która produkuje prawie jedną trzecią kawy na świecie, Wietnam, Kolumbia i Indonezja, dalej Meksyk, Gwatemala, Honduras, Peru, Etiopia i Indie.

Rodzaje kawy i obszary ich uprawy.

Istnieją około 103 różne rodzaje kaw, a spośród tych 103 rodzajów, tylko trzy są najbardziej znaczące -  Arabika ( Coffea arabica ), Robusta (Coffea canephora var. Robusta) i Liberica (Coffea liberica). Około 70% rynku kawy jest wypełnione wszystkimi rodzajami ziaren Arabiki, a blisko 30% to Robusta. Oprócz tych dwóch gatunków, Liberica i krzyżówka Maragogype, która jest odmianą Coffea Arabica, dzielą pozostały procent rynku kawy. Ale dlaczego te dwa rodzaje są tak dobrze znane w świecie kawy i co sprawia, że są tak wyjątkowe?

Cechy mieszkanki Arabiki.

Kawa typu Arabica to ta, którą bardzo często określa się jako najcenniejszy i najdroższy szczep kawy, co nie zawsze jest prawdą, nawet jeśli prawdą jest, że przy tej samej produkcji mieszanka arabiki ma wyższe koszty. Dzieje się tak dlatego, że roślina ta rośnie na większych wysokościach, tj. na obszarach między 900 a 2000 m n.p.m.; jest bardziej wrażliwa na zmiany temperatury (idealne warunki to gorący i wilgotny klimat tropikalny) oraz na atak bakterii. Uprawa jest zatem trudniejsza i musi być bardziej ostrożna, biorąc pod uwagę bardziej wrażliwy charakter roślin należących do tej rodziny. Ziarno Arabiki jest większe i bardziej wydłużone niż w Robuście, a bruzda środkowa jest dłuższa i bardziej pofalowana. Zawartość kofeiny jest znacznie niższa niż w przypadku Robusty (od 0,9 do 1,6%), a obecność olejków jest bardzo wysoka. To właśnie ten ostatni aspekt sprawia, że ta kawa jest tak cenna. Zastanawiasz się w jakim sensie?
Podczas procesu palenia ziaren kawy, zwanego również prażeniem, ciepło sprawia, że oleje te wypływają na powierzchnię, ukazując całą dobroć tych doskonałych ziaren, w swym kształcie i smaku. Niezwykle intensywny bukiet różnych zapachów w zależności od rodzaju Arabiki jest walorem tej najdelikatniejszej, słodkiej, pachnącej mieszanki. Crema na powierzchni jest lżejsza i mniej gęsta, jest idealnym wizualnym oczekiwaniem, które zapowiada rozkosz ciemnego, wspaniałego napoju.

Robusta i jej walory.

Kawa Robusta ma ziarna okrągłe, które mają prosty rowek, mniejszy niż w innych rodzajach. Roślina rośnie bujnie, na wysokości od poziomu morza do 600 metrów. Ziarna są odporne nie tylko na zmiany termiczne, ale także na choroby i pasożyty. Smak jest bogaty i pełny, w kubku jest bardzo kremowa i charakteryzuje się dużą ilość kofeiny (od 1,6 do 3%). Niski udział olejków objawia się bardziej gorzkim smakiem niż pozostałe gatunki, mniej bogatym w zapachy. Robusta z pewnością daje gwarancję ciemnej i aksamitnej piany na powierzchni. Największymi producentami Robusty są Indie, Indonezja, Wietnam, Kamerun i Wybrzeże Kości Słoniowej. Odkryta w 1700 roku w regionie Konga, jest młodsza od Arabiki i jest niesłusznie uważana przez niektórych za mniej wartościową. W rzeczywistości jednak to dzięki Robuście nasze espresso posiada nieocenione walory smakowe i wizualne, ukazując na powierzchni swego rodzaju śmietankę.

Arabika i Robusta - spotkanie aromatów i smaków.

Bardzo często pytacie sklep kawa świeżo palona, która mieszanka albo która kawa jest najlepsza z tych dwóch. Oczywiście uniwersalne rozwiązanie i obiektywna odpowiedź na to pytanie nie istnieje. Najlepsza kawa to po prostu to, którą lubisz najbardziej. A może najlepsza kawa to taka, która jest w stanie nadać Twojemu podniebieniu idealną równowagę między aromatem, a treścią. Idealna mieszanka kawy to być może idealne połączenie Arabiki i Robusty, kojarzonych na nieskończenie wiele różnych sposobów.
Teraz już wiesz, że jeśli Twoja mieszanka składa się głównie z Arabiki, Twoja kawa będzie mniej treściwa, ale bardzo pachnąca i aromatyczna. Kochasz mocne smaki oraz kremowe i bogate kawy? Twój wybór to, jak możesz sobie wyobrazić, głównie kawa Robusta. Należy pamiętać, że istnieje wiele odmian obu mniej, lub bardziej wartościowych mieszanek.

Najlepsza kawa

Ty decydujesz o najlepszej dla siebie kawie. Możesz nawet dobrze się bawić tworząc ją z dostępnych ziaren i kupując w WINAMI. Możesz rozkoszować się aromatem różnych mieszanek. Miłość, pasja i niesamowita troska jakiej dokładamy podczas palenia kawy sprawia, że mieszanki dostępne w sklepie kawa świeżo palona, mogą stać się Twoimi ulubionymi.

Gatunki kaw naturalnych

Dla każdego miłośnika kawy, codzienna przyjemność zatopienia się w filiżance boskiego napoju, odgrywa inną rolę. Każdy też ma własne preferencje co do właściwych walorów smakowych i aromatycznych swojej kawy. Aby nieco zbliżyć się do zagadnienia, trzeba szczegółowo przeanalizować różne aspekty procesu produkcyjnego i różne gatunki kaw naturalnych.

Każdy rodzaj kawy ma swój własny smak ze względu na sposób uprawy i przetwarzania. Niektóre niewiele się od siebie różnią, inne bardzo. A próba przebrnięcia przez różne odmiany, aby znaleźć idealny smak dla siebie, może trwać wiecznie. Dlatego stworzyliśmy mały przegląd, który można wykorzystać jako przewodnik. Według statystyk Międzynarodowej Organizacji Kawy, największymi światowymi producentami kawy są: Brazylia, która produkuje prawie jedną trzecią kawy na świecie, Wietnam, Kolumbia i Indonezja, dalej Meksyk, Gwatemala, Honduras, Peru, Etiopia i Indie.

Rodzaje kawy i obszary ich uprawy.

Istnieją około 103 różne rodzaje kaw, a spośród tych 103 rodzajów, tylko trzy są najbardziej znaczące -  Arabika ( Coffea arabica ), Robusta (Coffea canephora var. Robusta) i Liberica (Coffea liberica). Około 70% rynku kawy jest wypełnione wszystkimi rodzajami ziaren Arabiki, a blisko 30% to Robusta. Oprócz tych dwóch gatunków, Liberica i krzyżówka Maragogype, która jest odmianą Coffea Arabica, dzielą pozostały procent rynku kawy. Ale dlaczego te dwa rodzaje są tak dobrze znane w świecie kawy i co sprawia, że są tak wyjątkowe?

Cechy mieszkanki Arabiki.

Kawa typu Arabica to ta, którą bardzo często określa się jako najcenniejszy i najdroższy szczep kawy, co nie zawsze jest prawdą, nawet jeśli prawdą jest, że przy tej samej produkcji mieszanka arabiki ma wyższe koszty. Dzieje się tak dlatego, że roślina ta rośnie na większych wysokościach, tj. na obszarach między 900 a 2000 m n.p.m.; jest bardziej wrażliwa na zmiany temperatury (idealne warunki to gorący i wilgotny klimat tropikalny) oraz na atak bakterii. Uprawa jest zatem trudniejsza i musi być bardziej ostrożna, biorąc pod uwagę bardziej wrażliwy charakter roślin należących do tej rodziny. Ziarno Arabiki jest większe i bardziej wydłużone niż w Robuście, a bruzda środkowa jest dłuższa i bardziej pofalowana. Zawartość kofeiny jest znacznie niższa niż w przypadku Robusty (od 0,9 do 1,6%), a obecność olejków jest bardzo wysoka. To właśnie ten ostatni aspekt sprawia, że ta kawa jest tak cenna. Zastanawiasz się w jakim sensie?
Podczas procesu palenia ziaren kawy, zwanego również prażeniem, ciepło sprawia, że oleje te wypływają na powierzchnię, ukazując całą dobroć tych doskonałych ziaren, w swym kształcie i smaku. Niezwykle intensywny bukiet różnych zapachów w zależności od rodzaju Arabiki jest walorem tej najdelikatniejszej, słodkiej, pachnącej mieszanki. Crema na powierzchni jest lżejsza i mniej gęsta, jest idealnym wizualnym oczekiwaniem, które zapowiada rozkosz ciemnego, wspaniałego napoju.

Robusta i jej walory.

Kawa Robusta ma ziarna okrągłe, które mają prosty rowek, mniejszy niż w innych rodzajach. Roślina rośnie bujnie, na wysokości od poziomu morza do 600 metrów. Ziarna są odporne nie tylko na zmiany termiczne, ale także na choroby i pasożyty. Smak jest bogaty i pełny, w kubku jest bardzo kremowa i charakteryzuje się dużą ilość kofeiny (od 1,6 do 3%). Niski udział olejków objawia się bardziej gorzkim smakiem niż pozostałe gatunki, mniej bogatym w zapachy. Robusta z pewnością daje gwarancję ciemnej i aksamitnej piany na powierzchni. Największymi producentami Robusty są Indie, Indonezja, Wietnam, Kamerun i Wybrzeże Kości Słoniowej. Odkryta w 1700 roku w regionie Konga, jest młodsza od Arabiki i jest niesłusznie uważana przez niektórych za mniej wartościową. W rzeczywistości jednak to dzięki Robuście nasze espresso posiada nieocenione walory smakowe i wizualne, ukazując na powierzchni swego rodzaju śmietankę.

Arabika i Robusta - spotkanie aromatów i smaków.

Bardzo często pytacie sklep kawa świeżo palona, która mieszanka albo która kawa jest najlepsza z tych dwóch. Oczywiście uniwersalne rozwiązanie i obiektywna odpowiedź na to pytanie nie istnieje. Najlepsza kawa to po prostu to, którą lubisz najbardziej. A może najlepsza kawa to taka, która jest w stanie nadać Twojemu podniebieniu idealną równowagę między aromatem, a treścią. Idealna mieszanka kawy to być może idealne połączenie Arabiki i Robusty, kojarzonych na nieskończenie wiele różnych sposobów.
Teraz już wiesz, że jeśli Twoja mieszanka składa się głównie z Arabiki, Twoja kawa będzie mniej treściwa, ale bardzo pachnąca i aromatyczna. Kochasz mocne smaki oraz kremowe i bogate kawy? Twój wybór to, jak możesz sobie wyobrazić, głównie kawa Robusta. Należy pamiętać, że istnieje wiele odmian obu mniej, lub bardziej wartościowych mieszanek.

Najlepsza kawa

Ty decydujesz o najlepszej dla siebie kawie. Możesz nawet dobrze się bawić tworząc ją z dostępnych ziaren i kupując w WINAMI. Możesz rozkoszować się aromatem różnych mieszanek. Miłość, pasja i niesamowita troska jakiej dokładamy podczas palenia kawy sprawia, że mieszanki dostępne w sklepie kawa świeżo palona, mogą stać się Twoimi ulubionymi.

Aktywne filtry

Arabica a'la Jacobs

Cena 24,50 zł
Arabica a'la Jacobs Kawa wyjątkowy smak i aromat zawdzięcza najwyższej jakości ziarnom...

Brazil Santos 17/18 (mocno palona)

Cena 21,25 zł

Brazil Santos Decaffeinated - bezkofeinowa

Cena 23,50 zł

Brazil Santos Guaxupe Dulce 17/18

Cena 22,00 zł

Brazil Santos Peaberry

Cena 23,50 zł

Brazil Yellow Bourbon

Cena 27,50 zł

Burundi Fully Washed

Cena 24,50 zł
Burundi Fully Washed kawa jest porównywalna do kaw rwandyjskich i kenijskich. Smak kawy...

Colombia Excelso Especial

Cena 24,50 zł

Colombia Excelso ESPRESSO

Cena 24,50 zł

Colombia Excelso INSTANT

Cena 8,00 zł

Colombia Excelso Medellin

Cena 24,50 zł

Colombia Supremo

Cena 27,50 zł

Congo Kivu

Cena 24,50 zł

Costa Rica "La Pastora Tarrazu"

Cena 24,50 zł

Costa Rica "Tarrazu"

Cena 23,50 zł

Cuba Montana

Cena 24,50 zł

Cuba Serrano Lavado

Cena 23,50 zł

Cuba Serrano Superior

Cena 23,50 zł

Cuba Torquino

Cena 32,50 zł

Dominicana Republic Barahona

Cena 27,50 zł

Ethiopia Djimmah

Cena 22,00 zł

Ethiopia Mocca Lekempti (bardzo mocno palona)

Cena 22,00 zł

Ethiopia Sidamo

Cena 24,50 zł

Ethiopia Yirgacheffe

Cena 27,50 zł

Guatemala Genuine Antigua Potrero

Cena 24,50 zł

Guatemala Maragogype

Cena 32,50 zł

Guatemala SHB 17+

Cena 23,50 zł

Honduras SHG

Cena 20,50 zł

India BABABUDANGIRI

Cena 22,00 zł

India Monsooned Malabar

Cena 24,50 zł

India Mysore Extra Bold

Cena 22,00 zł

India Mysore Nuggets

Cena 22,00 zł

India Plantation AA

Cena 20,50 zł

Indonesia Java Blavan

Cena 27,50 zł

Indonesia Java Jampit

Cena 27,50 zł

Indonesia Sulawesi Kalossi

Cena 24,50 zł

Indonesia Sumatra Lintung

Cena 24,50 zł

Jamaica Blue Mountain

Cena 95,00 zł

Kamerun Organic

Cena 24,50 zł

Kawa smakowa - Brazil Fancy Santos - aromatyzowana

Cena 21,25 zł
Kawy „Kawa smakowa - Brazil Fancy Santos” komponowane są w oparciu o brazylijską arabikę....

Kawa smakowa - Colombia Excelso INSTANT - aromatyzowana

Cena 8,50 zł

Kawa smakowa - Mieszanka brazylijska - aromatyzowana

Cena 17,50 zł
Kawy komponowane są w oparciu o brazylijskie arabiki Bourbon, Typica, Peaberry oraz...

Kawa smakowa - Mieszanka wysokogatunkowa - aromatyzowana

Cena 16,50 zł
Kawy komponowane są w oparciu o uniwersalną mieszankę wysokogatunkowych robust o...

Kawa smakowa - Peru SHB - aromatyzowana

Cena 21,25 zł
Kawy „Kawa smakowa - Peru SHB” komponowane są w oparciu o brazylijską arabikę....

Kenya AA Top Quality

Cena 36,25 zł

Kenya Peaberry

Cena 32,50 zł

Kopi Luwak Longberry

Cena 250,00 zł

Malawi AA

Cena 24,50 zł

Malawi Peaberry

Cena 23,50 zł

Mexico Maragogype

Cena 32,50 zł

Mexico SHG

Cena 22,00 zł

Miscela Italiana ESPRESSO ARGENTO

Cena 22,00 zł
Mieszanka ESPRESSO Vienna Melange Kawa to wyselekcjonowane ziarna arabiki (100%) z...

Miscela Italiana ESPRESSO BLACK & WHITE

Cena 24,50 zł
Miscela Italiana BLACK & WHITE Kawa ta jest kompozycją wyśmienitych ziaren pochodzących...

Miscela Italiana ESPRESSO BRONZE

Cena 19,50 zł
Miscela Italiana ESPRESSO BRONZE Kawa do pzygotowonia espresso w proporcjach 80% arabik z...

Miscela Italiana ESPRESSO d'ORO

Cena 24,50 zł
Miscela Italiana ESPRESSO d'ORO Kawa to szlachetna i bardzo aromatyczna mieszanka ziaren...

Miscela Italiana ESPRESSO NERO

Cena 17,50 zł
Miscela Italiana ESPRESSO NERO Kawa maksymalnie intensywna w smaku i aromacie, mieszanka...

Miscela Italiana ESPRESSO ROSA

Cena 17,50 zł
Miscela Italiana ESPRESSO ROSA Kawa jest nikalnym połączeniem mieszanek Robusta i Arabica z...

Miscela Italiana ESPRESSO VIENNA MELANGE

Cena 24,50 zł
Mieszanka ESPRESSO Vienna Melange Kawa to wyselekcjonowane ziarna arabiki (100%) z...

Mocha Java Gold

Cena 32,50 zł

Mocha Java Silver

Cena 27,50 zł

Nikaragua Maragogype

Cena 32,50 zł

Nikaragua SHG

Cena 22,00 zł

Peru SHB Chanchamayo

Cena 24,50 zł

Peru SHB Perhusa EP.

Cena 23,50 zł

Peru SHB Yanesha

Cena 23,50 zł

Peru Tunki Grade 1

Cena 27,50 zł

Salvador SHG

Cena 22,00 zł
Salvador SHG kawa jest łagodniejsza i mniej kwaśna niż kawy z Gwatemali lub Hondurasu. Ma...

Tanzania AA

Cena 23,50 zł
Tanzania AA jest bardzo dobrze zbalansowaną kawą z pełnym smakiem. Smak Tanzanii AA:...

Tanzania Peaberry

Cena 23,50 zł
Tanzania Peaberry jest wykwintną kawą z bogatym, pełnym, czekoladowym smakiem. Smak...

Uganda Bugisu AA

Cena 24,50 zł
Uganda Bugisu AA jest bardzo dobrze zbalansowaną kawą z pełnym smakiem. Smak Ugandy...

Zambia AA

Cena 32,50 zł
Zambia AA jest bardzo dobrze zbalansowaną kawą z bogatym smakiem. Smak Zambii AA:...

Zimbabwe AA

Cena 32,50 zł
Zimbabwe AA jest dobrze zbalansowaną kawą z bogatym smakiem. Smak Zimbabwe AA:...
Pokazano 1-75 z 75 pozycji
Product added to wishlist
Product added to compare.

Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym sklepie, optymalizacji jego treści, dostosowania sklepu do Państwa indywidualnych potrzeb oraz personalizacji wyświetlanych reklam w ramach zewnętrznych sieci remarketingowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego sklepu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w Polityce Prywatności sklepu.