Kawa dotarła do Gwatemali wraz z jezuitami na początku XVIII wieku, najpóźniej około 1750 roku. Możliwe jednak, że ziarno uprawiano tu już wcześniej. Chociaż kraj doznał wielu zniszczeń podczas wojny domowej, wiele obszarów upraw pozostało nietkniętych. Rolnictwo jest jednym z ważniejszych sektorów gospodarczych w Gwatemali. Z kolei w rolnictwie najważniejszą rolę odgrywa kawa. W Gwatemali pod uprawę kawy wykorzystuje się około 270 000 hektarów. Obecnie wiele plantacji w Gwatemali koncentruje się na zrównoważonym rozwoju. Uprawiana jest głównie Arabika, zwłaszcza odmiany Bourbon i Caturra, wyróżnia się też Tipica, Maragogype, czy Coban. Dziś istnieje tu około 75 000 plantacji kawy. Eksperci uwielbiają pikantny i okrągły smak kawy z plantacji Arabiki, a dotyczy to zwłaszcza kawy z regionu Antiqua, gdzie ziemia jest zaopatrywana w azot z erupcji wulkanicznych. Kawa plantacyjna jest uprawiana głównie, na glebie pasma górskiego Sierra Madre, gdzie ma doskonałe warunki do wzrostu. W południowo-zachodniej części kraju, mniejsza część Robusty rośnie również na niższych wysokościach. Kraj ma wiele różnych stref klimatycznych. Kawa rośnie tu wszędzie – od gór po niziny. Powoduje to pewne różnice smakowe.