Indie

Monsunowa kawa z Indii.

Chociaż Indie są najczęściej postrzegane jako kraj uprawy i picia herbaty, produkcja kawy w tym kraju w rzeczywistości wyprzedza herbatę. Kawa po raz pierwszy pojawiła się w Indiach w XVII wieku, podczas gdy herbata dopiero ponad 200 lat później, w 1839 roku.

Indyjska kawa RobustaArabica posiada lekką kwasowość. Kraj ten cieszy się absolutnie wyjątkowym punktem dzięki monsunowej kawie. Należy przez to rozumieć specjalny sposób przetwarzania, za pomocą którego wytwarzany jest sztucznie aromat z okresu przedindustrialnego. W tym celu ziarna są przechowywane przez pewien czas w magazynach, gdzie są celowo wystawione na deszcz i wiatry monsunowe. Powstaje smak, który kiedyś rozwinął się podczas długich podróży żaglowcami do Europy. Ale pozostałe uprawiane odmiany również imponują różnorodnością smaków. Czarne złoto tego kraju jest szczególnie cenione właśnie ze względu na niską kwasowość i dlatego jest szczególnie odpowiednie dla miłośników kawy z problemami żołądkowymi. Ogólnie rzecz biorąc, ziarno ma reputację pikantnego, złożonego i zrównoważonego. Ponadto pozostawia przyjemnie miękkie odczucie w ustach, na co często zwracają uwagę koneserzy.

Produkcja kawy w Indiach dzisiaj.

Obecnie około 30% produkcji kawy jest konsumowane wewnętrznie. Pozostałe 70% jest przygotowane na eksport. Od 70 do 99% całej kawy w Indiach, uprawia się na działkach o powierzchni mniejszej niż 10 hektarów. Większość produkcji nadal koncentruje się na tradycyjnych regionach uprawy w Karnataka, Kerala i Tamil Nadu na południu. Farmy kawy znajdują się zazwyczaj na wysokości od 700 do 1200 metrów nad poziomem morza. Kawy indyjskie są klasyfikowane według szczególnego i dość złożonego systemu klasyfikacji, z podziałem na regiony. Niektóre z najbardziej znanych regionów w Indiach to Mysore, Malabar, czy Wayanad. Klasy konwencjonalne są oparte na rozmiarze i liczbie defektów. Indie posiadają również klasyfikację dla ziaren z brązowymi i czarnymi ziarnami, które są usuwane ze zwykłych gatunków przez elektroniczne i ręczne sortowanie według kolorów. Kolejnym krokiem w systemie klasyfikacji jest proces. Przetworzone na sucho lub naturalnie suszone kawy nazywane są „wiśniowymi”.

Jeśli zastanawiasz się, dlaczego kraj tak duży jak Indie pod względem powierzchni utrzymuje stosunkowo niski jednocyfrowy udział procentowy w światowym rynku, należy zauważyć, że ziarna są zbierane ręcznie wiąże się z dużym nakładem pracy.

Gatunki kaw indyjskich.

Specjalistyczne gatunki kawy to w pełni umyta Arabika Mysore Nuggets Extra Bold, umyta Robusta Kaapi Royale klasy A i kawy Monsooned. Jedna z bardziej charakterystycznych odmian kawy z Indii nazywa się Monsooned Malabar i jest często określana jako czarne złoto Indii. Kawy indyjskie charakteryzują się profilem lekko czekoladowym z nutą przypraw i orzechów. Kawa Monsooned Malabar, którą palimy w WINAMI ma lekko ciężkie body, wyjątkowo niską kwasowość i dlatego jest łagodna w smaku. Dodatkowo posiada bardzo ciekawą, lekko kakaową, naturalną nutę w aromacie. Jej pikantność jest wyjątkowo delikatna, a jej mocny smak dość charakterystyczny.

India BABABUDANGIRI

Cena 27,50 zł

India Monsooned Malabar

Cena 27,50 zł

India Mysore Extra Bold

Cena 27,50 zł

India Mysore Nuggets

Cena 27,50 zł

India Plantation AA

Cena 24,50 zł
Pokazano 1-5 z 5 pozycji

Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym sklepie, optymalizacji jego treści, dostosowania sklepu do Państwa indywidualnych potrzeb oraz personalizacji wyświetlanych reklam w ramach zewnętrznych sieci remarketingowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego sklepu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w Polityce Prywatności sklepu.