Obecnie około 30% produkcji kawy jest konsumowane wewnętrznie. Pozostałe 70% jest przygotowane na eksport. Od 70 do 99% całej kawy w Indiach, uprawia się na działkach o powierzchni mniejszej niż 10 hektarów. Większość produkcji nadal koncentruje się na tradycyjnych regionach uprawy w Karnataka, Kerala i Tamil Nadu na południu. Farmy kawy znajdują się zazwyczaj na wysokości od 700 do 1200 metrów nad poziomem morza. Kawy indyjskie są klasyfikowane według szczególnego i dość złożonego systemu klasyfikacji, z podziałem na regiony. Niektóre z najbardziej znanych regionów w Indiach to Mysore, Malabar, czy Wayanad. Klasy konwencjonalne są oparte na rozmiarze i liczbie defektów. Indie posiadają również klasyfikację dla ziaren z brązowymi i czarnymi ziarnami, które są usuwane ze zwykłych gatunków przez elektroniczne i ręczne sortowanie według kolorów. Kolejnym krokiem w systemie klasyfikacji jest proces. Przetworzone na sucho lub naturalnie suszone kawy nazywane są „wiśniowymi”.