Aby zapewnić doskonałą jakość parzonej kawy za każdym razem należy dbać o kawiarkę do kawy i każdorazowo wyczyścić ją oraz od czasu do czasu usunąć kamień. Jak wiadomo kamień w kawiarkach tak samo jak w ekspresach osadza się bardzo szybko i konieczne jest jego usuwanie. Aby zapobiegać osadzaniu się kamienia należy używać filtrowanej wody, wtedy proces odkamieniania kawiarki będzie rzadszy.
1. Kawiarki nigdy nie myjemy w zmywarce oraz agresywnymi środkami czyszczącymi, czyścimy ją albo wodą, albo wodą z odrobiną płynu do mycia naczyń, miękką szmatką lub gąbką. Nigdy też nie myjemy kawiarki ostrymi drutami.
2. Po każdym przygotowaniu kawy kawiarkę studzimy, rozkręcamy i rozbieramy na części usuwamy fusy kawy ze środka, wylewamy resztkę wody wyjmujemy delikatnie uszczelkę i jeżeli jest, to lejek i denko od sita. Należy przy tych czynnościach pamiętać o dwóch rzeczach:
a) nie rozkręcamy kawiarki trzymając za rączkę, bo możemy rączkę urwać, tylko trzymamy ją za korpus,
b) uszczelkę wyciągamy bardzo delikatnie, gdyż może być przyklejona do kielicha w wyniku działających na nią wysokich temperatur.
3. Usuwanie kamienia.
Najlepiej nie dopuszczać do zakamienia kawiarki, jednak jeżeli już się to nam zdarzy to jest kilka domowych sposobów, aby kamień usunąć:
a) czyszczenie roztworem z zwykłego białego octu i wody. Stosuje się proporcję 1 część octu do 2 części wody. Ocet jest naturalny i nie pozostawia po sobie żadnych toksyn jak inne środki czyszczące. Przy starszych osadach można stosować roztwór silniejszy (1:1),
b) tak samo możemy użyć kwasku cytrynowego lub soku z cytryny,
c) jeśli osad jest nie wielki i świeży do kawiarki wsypujemy sól i mieszamy tak jakby ona wirowała. Ostre krawędzie cząstek soli będą zeskrobywać pozostałości.
Po przygotowaniu, któregoś z wymienionych roztworów postępujemy tak jakbyśmy przygotowywali kawę, pozostawiamy po zaparzeniu roztwór do 20 minut. Jeśli osad całkowicie nie zniknie powtarzamy zaparzanie z roztworem. Aby pozbyć się później zapachu należy zaparzać 2 do 3 razy samą wodę. Na koniec obficie płuczemy kawiarkę w ciepłej wodzie i suszymy.