Jamajka

Lasy, górskie szczyty, wodospady, mgła i ten zapach... Tutejszy krajobraz jest po prostu oszałamiający, nie znajdziesz go nigdzie indziej na świecie. Kawowce rosną we wschodniej części wyspy Jamajka, na zboczach słynnych Gór Błękitnych, na wysokości 900 - 1700 metrów. Temperatury są stałe przez cały rok i zaskakująco łagodne. Opady i mgła nieustannie otaczają Góry Błękitne i drzewa kawowe. Tylko kawa uprawiana w społecznościach Saint Andrew, Saint Thomas, Saint Mary i Portland może oficjalnie nosić oznaczenie Jamaica Blue Mountain. Powierzchnia uprawy jest więc bardzo ograniczona. Celowo dokonano wyznaczenia obszaru, aby utrzymać odpowiednio wysoką cenę tej ekskluzywnej kawy. Odpowiednia wysokość, dobre światło dzienne, lekkie zmiany temperatury, cień z drzew awokado i bananów oraz stałe zachmurzenie oferują najlepsze kryteria uprawy. Jamajka produkuje około 2700 ton kawy rocznie. W porównaniu ze światową produkcją to kropla w morzu potrzeb.

Kawowy rarytas Jamaica Blue Mountain.

Po kawie „Kopi Luwak”, kawa Jamaica Blue Mountain jest najdroższą kawą na świecie i słusznie, bo jest też jedną z najlepszych. Może dlatego, że James Bond pił już tę niezwykłą kawę w powieściach 007? Także Brytyjska rodzina królewska jest pod wielkim wrażeniem ziaren kawy z Jamajki. Największym fanem szlachetnego czarnego eliksiru jest prawdopodobnie japoński cesarz Akihito. Co więcej, poddani Imperatora to także prawdziwi wielbiciele kawy Blue Mountain. 90% rocznych zbiorów ziaren kawy od dziesięcioleci trafia do Japonii.

Kawę Jamaica Blue Mountain można zbierać tylko raz w roku, górski klimat sprawia, że dojrzewa ona niezwykle wolno. Ziarno kawy potrzebuje dziesięciu długich miesięcy, zanim rozwinie swój łagodny, pełny aromat. Dla porównania: zbiór innych ziaren zajmuje zwykle pięć miesięcy. Żyzna wulkaniczna, bogata w minerały gleba, dostarcza kawowcom cennych składników i zapewnia korzystny drenaż.

Jamajka Blue Mountain – królowa kaw.

Pierwotnie kawa Jamaica Blue Mountain pochodziła z Martyniki. W 1728 roku gubernator Jamajki, otrzymał młode sadzonki kawy i nasiona Arabiki, które początkowo zostały zasadzone w St. Andrew, na skraju Gór Błękitnych. Dopiero w 1838 roku powierzchnia upraw zaczęła się powiększać, a plantacje kawy zaczęto uprawiać profesjonalnie.

Co ciekawe kawa eksportowana otrzymuje certyfikat autentyczności wydany przez Radę Przemysłu Kawowego, co ma eliminować fałszerstwa. Istnieje kilka poziomów jakości kawy Jamaica Blue Mountain, które różnią się wielkością ziaren, zawartością wilgoci, kolorem i sposobem przechowywania. Do worków jutowych pakowane są tylko te ziarna kawy, które zostały sklasyfikowane na niższych poziomach jakości. Zielona kawa wyższych klas, rozsypywana jest do typowych drewnianych beczek, co podkreśla, że surowiec jest produktem luksusowym.

Kawy jamajskie generalnie charakteryzują się czystym i słodkim profilem smakowym. Tę lekką słodycz możemy wyczuć w espresso, które jest bardzo wyważone, harmonijne i eleganckie. Charakterystyczna jest przyjemna kwaskowatość, połączona z owocowym i orzechowym smakiem, a także z wyśmienitym zapachem. Kawa jest łagodna, aromat bardzo złożony i można go opisać jako nieco pikantny i ziemisty.

Jamaica Blue Mountain

Cena 95,00 zł
Pokazano 1-1 z 1 pozycji

Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym sklepie, optymalizacji jego treści, dostosowania sklepu do Państwa indywidualnych potrzeb oraz personalizacji wyświetlanych reklam w ramach zewnętrznych sieci remarketingowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego sklepu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w Polityce Prywatności sklepu.