Kamerun

Wracamy do Afryki, kolebki cywilizacji człowieka i kawowca, by opowiedzieć o kraju, który niewiele osób zna z produkcji kawy Arabica i Robusta. Znajdujemy się w Kamerunie, kraju Afryki Środkowej, który zajmuje około 480 000 kilometrów kwadratowych i liczy 20 milionów mieszkańców. Kamerun to jeden z lepszych producentów kawy. Plantacje kawy zostały tu założone w 1884 roku przez niemieckich kolonizatorów. Pierwsze kroki w uprawie kawy poczyniono z odmianą Arabiki Jamaica Blue Mountain. Dziś Arabika i Robusta są uprawiane w równych częściach.

Kawowce rosną w górach w północno-zachodnim Kamerunie na wysokości od 1500 do 2000 metrów. To pasmo górskie leży na Kameruńskiej Linii Wulkanicznej, która oferuje najlepsze warunki do uprawy kawy, dzięki bogatej w minerały glebie i subtropikalnym warunkom klimatycznym. Sklep kawa świeżo palona oferuje kawę, która jest uprawiana w sposób naturalny. Najważniejsze w naszej kawie jest to, że jest ręcznie zbierana, sortowana, myta i suszona przez równikowe słońce.

Kraj szczególnie różnorodny.

Niezliczone płaskowyże, góry wulkaniczne na zachodzie, lasy deszczowe na południu i szerokie równiny na wybrzeżu – krajobraz Kamerunu nie mógłby być bardziej zróżnicowany. To samo dotyczy klimatu. Mamy tu klimat równikowy i suchy a wnętrze kraju jest tropikalne. W niektórych regionach warunki uprawy wrażliwych roślin Coffea są więc idealne. Kawa z Kamerunu może różnić się jakością w zależności od regionu uprawy. Najlepsza kawa rośnie w północno-zachodniej części kraju, w rejonie Bamileke i Bamoun. Na obszarach zalesionych dojrzewają wysokiej jakości Arabiki, które mogą pozyskać delikatny i słodszy smak. Na północno-zachodnich wyżynach kraju najlepsze ziarna Arabiki rosną do wysokości 2000 m n.p.m. Tropikalne warunki ze stałą temperaturą przez cały rok, są idealne dla bardziej wrażliwych roślin. Zbiory są tutaj w większości wykonywane ręcznie, ponieważ teren na zboczach gór Kamerunu jest zbyt nierówny dla maszyn. Kameruńska Arabika charakteryzuje się przyjemną słodyczą i delikatnością, po części dzięki temu, że wiśnie kawowca są suszone na słońcu przed obróbką na mokro.

Mocna i harmonijna, kameruńska Robusta, o gorzkiej czekoladowej nucie, jest bardzo często poszukiwana na rynku światowym. Jedni twierdzą, że tej kawy nie da się porównać z doskonałymi kawami z Ameryki Południowej, inni że jest po prostu wyjątkowa. Choć z drugiej strony ziarna Robusty są zwykle średniej jakości i często używane do mieszanek. Dobre warunki klimatyczne dają ziarno o dobrym body i intensywnym aromacie. Szczególnie w ostatnim czasie, poszczególne spółdzielnie wyspecjalizowały się w produkcji wyższej jakości Robusty.

Klasyfikacja ziaren kameruńskich.

Kolor ziaren jest ciemnobrązowy, przechodzący w szarość w przypadku Robusty i jasnozielony w przypadku Arabiki. Dzięki Robuście otrzymujesz bardzo mocną kawę, z tendencją do drzewnego, czasem ziemistego smaku. Często występuje z nadmierną wilgocią i może mieć specyficzny zapach. Jest to kawa szeroko stosowana do mieszanek przeznaczonych do automatów. Arabika wytwarza kawę o pełnym owocowym smaku i wysokiej kwasowości, fascynuje pełnym body i wspaniałymi aromatami palonymi.

Kamerun Organic

Cena 24,50 zł
Pokazano 1-1 z 1 pozycji

Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym sklepie, optymalizacji jego treści, dostosowania sklepu do Państwa indywidualnych potrzeb oraz personalizacji wyświetlanych reklam w ramach zewnętrznych sieci remarketingowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego sklepu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w Polityce Prywatności sklepu.