Niezliczone płaskowyże, góry wulkaniczne na zachodzie, lasy deszczowe na południu i szerokie równiny na wybrzeżu – krajobraz Kamerunu nie mógłby być bardziej zróżnicowany. To samo dotyczy klimatu. Mamy tu klimat równikowy i suchy a wnętrze kraju jest tropikalne. W niektórych regionach warunki uprawy wrażliwych roślin Coffea są więc idealne. Kawa z Kamerunu może różnić się jakością w zależności od regionu uprawy. Najlepsza kawa rośnie w północno-zachodniej części kraju, w rejonie Bamileke i Bamoun. Na obszarach zalesionych dojrzewają wysokiej jakości Arabiki, które mogą pozyskać delikatny i słodszy smak. Na północno-zachodnich wyżynach kraju najlepsze ziarna Arabiki rosną do wysokości 2000 m n.p.m. Tropikalne warunki ze stałą temperaturą przez cały rok, są idealne dla bardziej wrażliwych roślin. Zbiory są tutaj w większości wykonywane ręcznie, ponieważ teren na zboczach gór Kamerunu jest zbyt nierówny dla maszyn. Kameruńska Arabika charakteryzuje się przyjemną słodyczą i delikatnością, po części dzięki temu, że wiśnie kawowca są suszone na słońcu przed obróbką na mokro.