Wiemy w WINAMI, że pierwsze sadzonki kawy przybyły do Kenii w XIX wieku z sąsiedniej Etiopii, kolebki kawy. Około 100 lat później misjonarze sprowadzili do kraju szczególnie wysokiej jakości odmianę Arabiki Bourbon. Najlepsze miejsca do uprawy znajdują się na centralnych wyżynach, na płaskowyżu na północ i północny wschód od Nairobi, na południowych zboczach góry Kenia i u podnóża pasma Abardare. Większość tutejszych plantacji kawy jest prowadzona przez drobnych rolników, z których każdy uprawia tylko kilka hektarów ziemi. Szacuje się, że 70% kawy zbieranej w Kenii jest produkowane przez około 600 000 rolników zrzeszonych w kilkuset spółdzielniach. Pozostała część produkcji kawy w tym kraju jest podzielona między średnie i duże gospodarstwa. W przemyśle kawowym zatrudnionych jest łącznie około sześciu milionów Kenijczyków. Każdego roku, Kenia produkuje około 800 000 worków zielonej kawy. Charakterystyczna, czerwona gliniasta gleba Kenii ma szczególnie wysoką zawartość żelaza i glinu, co ma niezwykle pozytywny wpływ na smak kawy. Kenia położona jest w centrum kawowego pasa i na wyżynach kraju, na wysokości około 1400-2000 metrów nad poziomem morza uprawiane są jedne z najlepszych na świecie kaw premium. Kawy kenijskie są starannie oddzielane i klasyfikowane po zbiorze na podstawie wielkości, kształtu, koloru i twardości ziarna - im większy rozmiar, tym wyższa jakość. Ponieważ większe ziarna kawy zawierają większą ilość olejków eterycznych są klasyfikowane jako Kenya AA Top Quality, którą oferujemy w WINAMI. Kawy z Kenii są przetwarzane na mokro i mają zazwyczaj pełne, lub średnie body.