Kongo

Co takiego jest w kawie z Kongo.

Kongo znajduje się w Afryce Środkowej. Rozległe obszary lasów deszczowych, wyjątkowy klimat i regionalnie żyzna gleba nadają tamtejszej kawie wyjątkowy aromat. Szczególnie znane miejsca, w których pochodzi najlepsza kawa z Konga, to przede wszystkim Oriental, lub wyżyna wokół jeziora Kivu. W Kongo kawa jest uprawiana głównie przez drobnych rolników. Produkcja bardzo ucierpiała z powodu niepokojów politycznych. Bardzo odległe tereny uprawne, rozbudowana infrastruktura i słabe trasy transportowe jeszcze bardziej utrudniają eksport. Dlatego też najlepsze kawy z Kongo są uważane za rzadkość.

Pod koniec XIX wieku odkryto tu także dziką odmianę kawy Coffea Congensis. Nazywana jest również kawą Kongo i należy do gatunku kawy Robusta. Jest uważana za solidną i odporną. Ziarno kawy zawiera więcej kofeiny niż ziarno Arabiki. Roślina Robusta Coffea Congensis jest nadal uprawiana i uprawiana w Kongo.

Uprawa i cechy odmian.

Zasadniczo w Kongo uprawia się dwa rodzaje kawy – Arabikę i Robustę. Udział Robusty wynosi około 80%, a Arabiki około 20%. Głównym powodem jest dziko rosnąca odmiana Robusty, znana również jako kawa Kongo. Odmiana Robusta ma dość mocny aromat. Ziarno zawiera więcej kofeiny niż ziarno Arabiki i dlatego jest nieco bardziej gorzkie. Smak często określany jest jako ziemisty i wyraźny. Ogólnie ziarno ma pełny i harmonijny smak. Ta odmiana z Kongo nie zawiera żadnych „spalonych” niuansów, które często zdarza się wyczuć w innych kawach.

Odmiana Arabiki z Kongo jest uważana za rzadkość ze względu na niską wielkość produkcji. Roślina nie jest też tak silna jak dzika Robusta. Ziarno ma intensywny i złożony aromat. Smak obdarzony jest nutą cytrusową, którą dopełnia dodatkowa nuta czekolady. Ponieważ jej ziarno zawiera mniej kofeiny, a tym samym mniej substancji gorzkich, jest zwykle bardziej popularne. Po zaparzeniu ziarno Arabiki staje się kremowe i ukazuje różnorodność smakową. Arabiki z Kongo mają ciężkie body, aromaty jagód, mandarynek, pomarańczy i owoców pestkowych.

Jak używać kawy kongijskiej?

Kawy z kongo mają bardzo zrównoważony stosunek kwasowości, treści i aromatu. Zakupione w palarni WINAMI ziarna kawy z Kongo, możesz używać w dowolny sposób by cieszyć się swoją ulubioną kawą. Nieważne, czy pijesz cappuccino czy latte macchiato. Odmiana Robusta z Kongo dobrze nadaje się do espresso, ponieważ zawiera dużo kofeiny. Ziemisty i mocny smak również przemawia za użyciem go w tej formie parzenia. Jeśli smak espresso jest dla Ciebie zbyt intensywny, możesz również mieszać odmiany Robusta z łagodniejszymi odmianami kawy. Zastosowanie odmiany Robusta w latte macchiato, zmniejsza moc ziarna ze względu na wysoką zawartość mleka i sprawia, że jest ono przyjemne do picia. Ziarna można jednak wykorzystać również do kawy filtrowanej, lub innych napojów i deserów kawowych.

Nasza kawa Kivu z Kongo doskonale nadaje się jako kawa filtrowana. Tutaj po prostu bierzesz filtr, najlepiej świeżo zmieloną kawę i parzysz. Możesz też dodać odrobinę mleka, jeśli nie lubisz czystej, czarnej kawy.

Aktywne filtry

Congo Kivu

Cena 24,50 zł
Pokazano 1-1 z 1 pozycji
Product added to wishlist
Product added to compare.

Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym sklepie, optymalizacji jego treści, dostosowania sklepu do Państwa indywidualnych potrzeb oraz personalizacji wyświetlanych reklam w ramach zewnętrznych sieci remarketingowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego sklepu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w Polityce Prywatności sklepu.