Kawa i jej dobroczynne skutki dla naszego ciała i umysłu.

Kiedy mówi się o kawie, na myśl przychodzi ciemny napój z południa o gorzkim smaku. Niektórzy z nas zaczynają dzień poranną kawą do łóżka, inni lubią ją pić z przyjaciółmi lub dobrą książką, a są tacy, którzy bez niej nie potrafią nawet zawiązać sznurowadeł. Kawa stała się obowiązkowym elementem dnia codziennego wielu z nas. Dlatego dobrze jest wiedzieć, co znajduje się w filiżance kawy i jaki ma wpływ na nasze ciało i umysł.
Kawa jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie, głównie za sprawą substancji zwanej kofeiną. Kofeina tłumi zmęczenie naszego organizmu i pobudza komórki do działania. Ale kawa, to nie tylko kofeina. Zawiera też szereg innych substancji, takich jak chociażby polifenole, które wywołują w organizmie tzw. pozytywny stres, łagodzą zmęczenie i działają antyoksydacyjne. Polifenole zawarte w kawie, takie jak kwas chlorogenowy, mają ponadto dobry wpływ na szereg chorób cywilizacyjnych.
Przyznaj szczerze, ile razy zatapiając się w filiżance z kawą, zastanawiałeś się nad tym w jaki sposób jest palona, lub jaki ma odcień jej ziarno? Niewielu wie, jak ważny dla jej aromatu i walorów smakowych, jest sposób palenia kawy.
Palenie kawy to naprawdę złożony i skomplikowany proces, sięgający XV wieku, dzięki któremu ziarna zmieniają kolor z zielonego na jasno, lub ciemnobrązowy. Końcowy proces obróbki kawy, ma duży wpływ na ostateczny smak samego naparu. Na różnych etapach palenia, kawa smakuje inaczej. Proces palenia tworzy charakterystyczny smak napoju, poprzez zmianę smaku ziaren zielonej kawy. Ziarna niepalone zawierają podobny, jeśli nie wyższy poziom kwasów, białek, cukrów i kofeiny niż te palone. Brakuje im jednak smaku palonych ziaren kawy. Podczas prażenia zmniejsza się zawartość wody, skrobie rozkładają się na cukry proste, a cukry ulegają karmelizacji. Prażenie wytwarza również lotny olejek kofeolowy, który nadaje kawie typowy aromat. Kawa po krótkim paleniu jest lżejsza i bardziej kwaśna, po dłuższym czasie jest ciemniejsza i bardziej gorzka. Pomyśl o zwykłym ziarnie słonecznika, jak smakuje na świeżo, jakie jest po ususzeniu, a jakie po uprażeniu.

WINAMI - miejsce, w którym rodzi się kawa.

Wszystko co robimy, staramy się robić konsekwentnie. Nie inaczej było przy narodzinach naszej palarni kawy Winami. Wybór maszyny do prażenia był jedną z najważniejszych decyzji, jakie musieliśmy podjąć. Jednak z biegiem czasu możemy z całą pewnością stwierdzić, że podjęliśmy słuszną decyzję. Sercem każdej palarni kawy jest właśnie maszyna do wypalania ziaren. Ale nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie starali się wyróżnić. Dlatego sercem naszej palarni są dwie maszyny! Musisz jednak wiedzieć, że podczas palenia kawy, czynnik ludzki jest tak samo ważny jak technologia i sprzęt.
Palarnia kawy WINAMI wypala kawy w starym mistrzowskim stylu w oparciu o wzrok, słuch i zapach, bazując na wieloletnim doświadczeniu. Nasza palarnia monitoruje, kontroluje i w razie potrzeby koryguje proces palenia kawy, na przykład poprzez regulację wydajności palników, lub zmianę prędkości obrotów bębna. Tak wypalona kawa zawsze ujmuje swoim smakiem i zapachem. Dzięki unikalnemu połączeniu ręcznej produkcji i najnowocześniejszej technologii, nasza kawa świeżo palona jest jedną z najlepszych. W naszej manufakturze znajdziecie świeżo palone kawy przeznaczone do wszystkich sposobów parzenia. Wybieramy prawdziwej jakości kawy wyselekcjonowane bezpośrednio z najlepszych plantacji na świecie. Skosztuj świeżo palonej kawy z różnych zakątków globu i odkryj swoją kawę, swój smak. Każdy z nas ma własne upodobania smakowe. Niektórzy wolą goryczkę, inni lubią kwasowość, jeszcze inni preferują smak umiarkowany.
Najbardziej znane odmiany kawy to Coffea arabika i Coffea robusta. Arabica to najwyższej jakości odmiana kawy, na której smak wpływa środowisko i wysokość terenu, na którym jest uprawiana. Robusta ma gorzki smak i zawiera więcej kofeiny. Palarnia kawy WINAMI dba też o gusta najbardziej wymagających smakoszy, oferując kawy Top Quality wypalane z ziaren najwyższej jakości.

Świeżo palona kawa bezpośrednio dla Ciebie.

Kupując kawę z naszej palarni masz gwarancję świeżości i najwyższej jakości. Kawa po wypaleniu jest, natychmiast pakowana i dostarczana do klienta. Możesz ją zaparzyć po wiedeńsku, po turecku, wypić kawę z ekspresu, czy przyrządzić kawę smakową.

Świeża kawa dla firm.

Cenisz sobie świeżą kawę wysokiej jakości, dostępną dla pracowników i klientów? Dzięki naszej ofercie i dostawom kawy do Twojej firmy, możesz sobie na to pozwolić każdego dnia.

Zostań naszym Partnerem.

Prowadzisz kawiarnię, restaurację, sklep lub inny biznes, który mógłby pachnieć naszą kawą? Oferujemy materiały promocyjne, oraz próbki kawy. Przygotujemy specjalną firmową mieszankę. Umów się na spotkanie i konsultację.
Dla wszystkich, którzy filiżankę kawy odbierają jako radość, przyjemność i nagrodę, a także dla tych, którzy potrafią docenić niesamowity smak i aromat świeżej, rzetelnie palonej kawy, powstała palarnia WINAMI. Aby w każdej filiżance ukryć nieodparty zapach, smak i prawdziwą przyjemność, trzymamy się naszych sprawdzonych receptur. Spraw, by Twój dom pachniał idealnie i daj się pochłonąć wybornemu smakowi kawy prosto z palarni.

Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym sklepie, optymalizacji jego treści, dostosowania sklepu do Państwa indywidualnych potrzeb oraz personalizacji wyświetlanych reklam w ramach zewnętrznych sieci remarketingowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego sklepu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w Polityce Prywatności sklepu.