Robusta (Coffea canephora) jest wraz z Arabicą jedną z dwóch głównych kaw uprawianych na świecie.
Ziarna kawy Robusta są używane do produkcji kaw rozpuszczalnych i zawierają około dwa razy więcej kofeiny niż ziarna kawy Arabika . Wiele największych na świecie komercyjnych palarni kawy korzysta z dużych ilości Robusty.
Robusta często jest używana jako baza do mieszanek espresso w celu wzmocnienia ich siły lub jako ich 10-20% dodatek w celu uszlachetnienia ich smaku.
Kawa Robusta stanowi około 25% światowej produkcji kawy i uprawiana jest głównie w Afryce Środkowej, Afryce Wschodniej, Afryce Zachodniej, Azji Południowo-Wschodniej, Indiach i Indonezji. Robusta jest również uprawiana w Brazylii pod nazwą Conilon.
Rośliny Robusty są łatwiejsze w uprawie (np. bardziej „wytrzymałe”) od Arabiki, ponieważ tolerują mniej korzystne warunki glebowe i klimatyczne, a także rosną na niższych niż Arabika wysokościach.
Krzewy Robusta mogą osiągać wysokość ok. 4 metrów, a ich system korzeniowy jest bardzo płytki. Okrągła wiśnia kawowa Robusty (owoc) może dojrzewać do 11 miesięcy, posiada owalne ziarna, które są na ogół mniejsze niż ziarna kawy Arabiki.
Głównymi producentami Robusty są:
- Wietnam
- Brazylia
- Indonezja
- Uganda
- Indie
- Malezja
- Wybrzeże Kości Słoniowej
- Tajlandia
- Tanzania
- Kamerun
- Laotańska Republika Ludowo-Demokratyczna
- Filipiny
- Madagaskar
- Meksyk