W WINAMI uważamy, że jest kawa i kawa, a miłośnicy tego napoju wiedzą, że istnieją różne rodzaje, od najcenniejszych po te mniej powszechne, jednak nie mniej ważne. Na całym świecie występuje nawet 60 gatunków kawowców, ale niezależnie od upodobań, popijanie kawy staje się przyjemnością delektowania się nią w pojedynkę, lub w towarzystwie. Kiedy otwieramy paczkę kawy, kształty ziaren wyglądają tak samo. W rzeczywistości, odmiany wyróżnia zarówno smak i właściwości jak i inny kształt ziaren.
Rodzaje i kształt ziarna.
Kawowiec pochodzi z Afryki. W naturze drzewo kawowe może osiągnąć 10 metrów wysokości. Jednak w uprawach komercyjnych mogą rosnąć tylko do 3 metrów. Wszystkie rośliny kawowca wytwarzają zielone jagody, tzw. pestkowce, które w miarę dojrzewania stają się jaskrawoczerwone, lub żółte. Owocem rośliny są jagody, a ich rdzeniem jest ziarno. Owoce wydają się do siebie podobne, ale mają niewielkie różnice, które charakteryzują i różnicują ziarno pod względem kształtu i smaku. Każda jagoda zawiera dwa ziarna kawy, z wyjątkiem brazylijskiej odmiany Caracolito, które zawiera jedno. Jądra jagód są ze sobą połączone, dlatego jedna strona obu ziaren jest zawsze płaska. Aby zapewnić większą wydajność, plantatorzy kawy identyfikują najbardziej żywotne i zdrowe kawowce, które przynoszą więcej owoców i w krótszym czasie. Z tych drzew kawowych, ze środka krzewu wybiera się dojrzałe nasiona, aby uzupełnić rośliny, które już nie przynoszą owoców.
Właściwości ziarna kawy
Ziarna kawy świeżo zerwane z drzewa zawierają mikroelementy, z których część jest tracona podczas palenia. To, co nazywamy zieloną kawą, to czyste i suche dojrzałe ziarna kawy przed paleniem. Nasiona te, są szczególnie bogate w kwas chlorogenowy - związek, który aktywuje metabolizm i pomaga schudnąć, obniżyć poziom cukru we krwi i regulować ciśnienie krwi. Aby czerpać korzyści z kwasu chlorogenowego, możemy przygotować napar z ziaren zielonej kawy.
Różne kawy, różne ziarna
Najpopularniejszymi światowymi odmianami kawy, które znajdziesz także w sklepie kawa świeżo palona są Robusta i Arabika . Robusta jest najtańsza w uprawie, ponieważ dorasta do wysokości do 700 m, ponadto może być różnie zapylana, co daje więcej cech tego samego gatunku. Jej ziarna wyróżniają się zaokrąglonym kształtem, wyższą zawartością kofeiny, oraz bardziej gorzkim i mocniejszym smakiem. Arabika była pierwszym gatunkiem uprawianym na świecie. Będąc autogenicznym, czyli samopylnym, jest zawsze taka sama. Jest to droższy rodzaj kawy, który jest w mieszankach kaw używany w większym procencie, niż Robusta. Jej ziarno ma wydłużony kształt i zawiera mniej kofeiny, ale jest bardziej aromatyczna niż Robusta. Kawa wyróżnia się lekkością, aromatem i słodyczą. Istnieje wiele innych gatunków uprawianych w mniejszych ilościach i rzadziej używanych w sprzedaży kawy. Weźmy chodziażby:
- Maragogip - bardzo duże ziarno.
- Burbon - ziarna drobne i zaokrąglone.
- Caracolito - drobne owalne ziarna, zwane także perłowymi.
Przyjemność popijania dobrego espresso w barze pochodzi z daleka, a cała tajemnica kryje się w ziarnach kawy. Jak wie każdy, kto ma zamiłowanie do tego ulubionego napoju, esencja smaku parującej filiżanki tkwi w małych ziarnach, z których jest przyrządzana. Dlatego zapraszamy w podróż, aby poznać rodzaje, cechy, strukturę, kształt i wszystko, co warto wiedzieć o tych drogocennych owocach rośliny Coffea.
Ziarna kawy - struktura i kształt
Ziarna kawowca - małe czerwone jagody zwane pestkowcami, wizualnie nieco przypominają wiśnie, a zbudowane są z kilku warstw :
- exocarp, który reprezentuje skórkę jagód;
- pergamin, pierwsza warstwa słojów;
- srebrna skóra, druga warstwa słojów.
Pod tymi warstwami, możemy wreszcie dotrzeć do prawdziwego ziarna. Chociaż struktura pestek jest praktycznie zawsze mniej więcej taka sama, kolor i kształt ziaren różnicują różne odmiany kawy. Pierwszy etap pozyskiwania ziarna zbiega się ze zbiorem jagód, który jest już delikatną fazą - należy unikać zbierania jeszcze niedojrzałych jagód zielonych. Po zebraniu, zanurzając pestki w wodzie, można rozdzielić miąższ od pestki i mamy ziarna kawy, które są jeszcze zielone i niewielkie. Podczas wypalania w Palarni WINAMI, przybiorą typowy brązowy kolor i staną się większe pod wpływem ciepła.
Rodzaje i cechy ziaren kawy
Tylko około dwadzieścia kawowców z 60, daje owoce przydatne do produkcji kawy, a dostępne w sklepie kawa świeżo palona. W zależności od klimatu i temperatury pestkowce mają różne cechy: pas tropikalny to ten, w którym koncentruje się większość produkcji. Oprócz Arabiki i Robusty, na osobną wzmiankę zasługuje jeszcze kawa Kopi Luwak . Znana jako „najdroższa kawa na świecie”, Kopi Luwak to jakość wyjątkowa dzięki szczególnej metodzie produkcji: ziarna pochodzą z jagód częściowo strawionych przez małe ssaki – łaskuny, zwane w Indonezji luwakami. Ten rodzaj kawy jest bardzo słodki, o cudownym aromacie i czekoladowym posmaku.
Hodowla kawy w domowych warunkach
Kawa to ziarno, które można również sadzić w domu jako roślinę ozdobną. Należy jednak wziąć pod uwagę, że kawowiec jest rośliną o klimacie tropikalnym, więc jego utrzymanie w naszych szerokościach geograficznych nie jest łatwe. Dodatkowo do jej posadzenia potrzebne są świeżo zebrane nasiona zielonej kawy, lub trudno dostępne wiśnie kawowe. W przypadku hodowli kawy samodzielnie, najlepiej trzymać drzewo kawowe w domu, aby lepiej kontrolować temperaturę i wilgotność. W dużej donicy, drzewo kawowe osiąga wysokość półtora metra i przy odrobinie staranności może zakwitnąć, a nawet urodzić ziarna kawy.
Rodzaje i kształt ziarna
W WINAMI uważamy, że jest kawa i kawa, a miłośnicy tego napoju wiedzą, że istnieją różne rodzaje, od najcenniejszych po te mniej powszechne, jednak nie mniej ważne. Na całym świecie występuje nawet 60 gatunków kawowców, ale niezależnie od upodobań, popijanie kawy staje się przyjemnością delektowania się nią w pojedynkę, lub w towarzystwie. Kiedy otwieramy paczkę kawy, kształty ziaren wyglądają tak samo. W rzeczywistości, odmiany wyróżnia zarówno smak i właściwości jak i inny kształt ziaren.
Rodzaje i kształt ziarna.
Kawowiec pochodzi z Afryki. W naturze drzewo kawowe może osiągnąć 10 metrów wysokości. Jednak w uprawach komercyjnych mogą rosnąć tylko do 3 metrów. Wszystkie rośliny kawowca wytwarzają zielone jagody, tzw. pestkowce, które w miarę dojrzewania stają się jaskrawoczerwone, lub żółte. Owocem rośliny są jagody, a ich rdzeniem jest ziarno. Owoce wydają się do siebie podobne, ale mają niewielkie różnice, które charakteryzują i różnicują ziarno pod względem kształtu i smaku. Każda jagoda zawiera dwa ziarna kawy, z wyjątkiem brazylijskiej odmiany Caracolito, które zawiera jedno. Jądra jagód są ze sobą połączone, dlatego jedna strona obu ziaren jest zawsze płaska. Aby zapewnić większą wydajność, plantatorzy kawy identyfikują najbardziej żywotne i zdrowe kawowce, które przynoszą więcej owoców i w krótszym czasie. Z tych drzew kawowych, ze środka krzewu wybiera się dojrzałe nasiona, aby uzupełnić rośliny, które już nie przynoszą owoców.
Właściwości ziarna kawy
Ziarna kawy świeżo zerwane z drzewa zawierają mikroelementy, z których część jest tracona podczas palenia. To, co nazywamy zieloną kawą, to czyste i suche dojrzałe ziarna kawy przed paleniem. Nasiona te, są szczególnie bogate w kwas chlorogenowy - związek, który aktywuje metabolizm i pomaga schudnąć, obniżyć poziom cukru we krwi i regulować ciśnienie krwi. Aby czerpać korzyści z kwasu chlorogenowego, możemy przygotować napar z ziaren zielonej kawy.
Różne kawy, różne ziarna
Najpopularniejszymi światowymi odmianami kawy, które znajdziesz także w sklepie kawa świeżo palona są Robusta i Arabika . Robusta jest najtańsza w uprawie, ponieważ dorasta do wysokości do 700 m, ponadto może być różnie zapylana, co daje więcej cech tego samego gatunku. Jej ziarna wyróżniają się zaokrąglonym kształtem, wyższą zawartością kofeiny, oraz bardziej gorzkim i mocniejszym smakiem. Arabika była pierwszym gatunkiem uprawianym na świecie. Będąc autogenicznym, czyli samopylnym, jest zawsze taka sama. Jest to droższy rodzaj kawy, który jest w mieszankach kaw używany w większym procencie, niż Robusta. Jej ziarno ma wydłużony kształt i zawiera mniej kofeiny, ale jest bardziej aromatyczna niż Robusta. Kawa wyróżnia się lekkością, aromatem i słodyczą. Istnieje wiele innych gatunków uprawianych w mniejszych ilościach i rzadziej używanych w sprzedaży kawy. Weźmy chodziażby:
- Maragogip - bardzo duże ziarno.
- Burbon - ziarna drobne i zaokrąglone.
- Caracolito - drobne owalne ziarna, zwane także perłowymi.
Przyjemność popijania dobrego espresso w barze pochodzi z daleka, a cała tajemnica kryje się w ziarnach kawy. Jak wie każdy, kto ma zamiłowanie do tego ulubionego napoju, esencja smaku parującej filiżanki tkwi w małych ziarnach, z których jest przyrządzana. Dlatego zapraszamy w podróż, aby poznać rodzaje, cechy, strukturę, kształt i wszystko, co warto wiedzieć o tych drogocennych owocach rośliny Coffea.
Ziarna kawy - struktura i kształt
Ziarna kawowca - małe czerwone jagody zwane pestkowcami, wizualnie nieco przypominają wiśnie, a zbudowane są z kilku warstw :
- exocarp, który reprezentuje skórkę jagód;
- pergamin, pierwsza warstwa słojów;
- srebrna skóra, druga warstwa słojów.
Pod tymi warstwami, możemy wreszcie dotrzeć do prawdziwego ziarna. Chociaż struktura pestek jest praktycznie zawsze mniej więcej taka sama, kolor i kształt ziaren różnicują różne odmiany kawy. Pierwszy etap pozyskiwania ziarna zbiega się ze zbiorem jagód, który jest już delikatną fazą - należy unikać zbierania jeszcze niedojrzałych jagód zielonych. Po zebraniu, zanurzając pestki w wodzie, można rozdzielić miąższ od pestki i mamy ziarna kawy, które są jeszcze zielone i niewielkie. Podczas wypalania w Palarni WINAMI, przybiorą typowy brązowy kolor i staną się większe pod wpływem ciepła.
Rodzaje i cechy ziaren kawy
Tylko około dwadzieścia kawowców z 60, daje owoce przydatne do produkcji kawy, a dostępne w sklepie kawa świeżo palona. W zależności od klimatu i temperatury pestkowce mają różne cechy: pas tropikalny to ten, w którym koncentruje się większość produkcji. Oprócz Arabiki i Robusty, na osobną wzmiankę zasługuje jeszcze kawa Kopi Luwak . Znana jako „najdroższa kawa na świecie”, Kopi Luwak to jakość wyjątkowa dzięki szczególnej metodzie produkcji: ziarna pochodzą z jagód częściowo strawionych przez małe ssaki – łaskuny, zwane w Indonezji luwakami. Ten rodzaj kawy jest bardzo słodki, o cudownym aromacie i czekoladowym posmaku.
Hodowla kawy w domowych warunkach
Kawa to ziarno, które można również sadzić w domu jako roślinę ozdobną. Należy jednak wziąć pod uwagę, że kawowiec jest rośliną o klimacie tropikalnym, więc jego utrzymanie w naszych szerokościach geograficznych nie jest łatwe. Dodatkowo do jej posadzenia potrzebne są świeżo zebrane nasiona zielonej kawy, lub trudno dostępne wiśnie kawowe. W przypadku hodowli kawy samodzielnie, najlepiej trzymać drzewo kawowe w domu, aby lepiej kontrolować temperaturę i wilgotność. W dużej donicy, drzewo kawowe osiąga wysokość półtora metra i przy odrobinie staranności może zakwitnąć, a nawet urodzić ziarna kawy.
UWAGA!!! Kawa obecnie nie jest dostępna. Oczekujemy na nową dostawę.
Burundi Fully Washed
kawa jest porównywalna do kaw rwandyjskich i kenijskich.
Smak kawy...
Kawy „Kawa smakowa - Brazil Fancy Santos” komponowane są w oparciu o brazylijską arabikę....
Kawy „Kawa smakowa - Colombia Excelso Medellin” komponowane są w oparciu o kolumbijską arabikę....
Kawy komponowane są w oparciu o brazylijskie arabiki Bourbon, Typica, Peaberry oraz...
Kawy komponowane są w oparciu o uniwersalną mieszankę wysokogatunkowych robust o...
Kawy „Kawa smakowa - Peru SHB” komponowane są w oparciu o brazylijską arabikę....
UWAGA!!! Kawa obecnie nie jest dostępna. Oczekujemy na nową dostawę.
UWAGA!!! Kawa obecnie nie jest dostępna. Oczekujemy na nową dostawę.
Salvador SHG
kawa jest łagodniejsza i mniej kwaśna niż kawy z Gwatemali lub Hondurasu. Ma...
Tanzania AA
jest bardzo dobrze zbalansowaną kawą z pełnym smakiem.
Smak Tanzanii AA:...
Tanzania Peaberry
jest wykwintną kawą z bogatym, pełnym, czekoladowym smakiem.
Smak...
Uganda Bugisu AA
jest bardzo dobrze zbalansowaną kawą z pełnym smakiem.
Smak Ugandy...
Zambia AA
jest bardzo dobrze zbalansowaną kawą z bogatym smakiem.
Smak Zambii AA:...
Zimbabwe AA
jest dobrze zbalansowaną kawą z bogatym smakiem.
Smak Zimbabwe AA:...