W WINAMI uważamy, że jest kawa i kawa, a miłośnicy tego napoju wiedzą, że istnieją różne rodzaje, od najcenniejszych po te mniej powszechne, jednak nie mniej ważne. Na całym świecie występuje nawet 60 gatunków kawowców, ale niezależnie od upodobań, popijanie kawy staje się przyjemnością delektowania się nią w pojedynkę, lub w towarzystwie. Kiedy otwieramy paczkę kawy, kształty ziaren wyglądają tak samo. W rzeczywistości, odmiany wyróżnia zarówno smak i właściwości jak i inny kształt ziaren.

Rodzaje i kształt ziarna.

Kawowiec pochodzi z Afryki. W naturze drzewo kawowe może osiągnąć 10 metrów wysokości. Jednak w uprawach komercyjnych mogą rosnąć tylko do 3 metrów. Wszystkie rośliny kawowca wytwarzają zielone jagody, tzw. pestkowce, które w miarę dojrzewania stają się jaskrawoczerwone, lub żółte. Owocem rośliny są jagody, a ich rdzeniem jest ziarno. Owoce wydają się do siebie podobne, ale mają niewielkie różnice, które charakteryzują i różnicują ziarno pod względem kształtu i smaku. Każda jagoda zawiera dwa ziarna kawy, z wyjątkiem brazylijskiej odmiany Caracolito, które zawiera jedno. Jądra jagód są ze sobą połączone, dlatego jedna strona obu ziaren jest zawsze płaska. Aby zapewnić większą wydajność, plantatorzy kawy identyfikują najbardziej żywotne i zdrowe kawowce, które przynoszą więcej owoców i w krótszym czasie. Z tych drzew kawowych, ze środka krzewu wybiera się dojrzałe nasiona, aby uzupełnić rośliny, które już nie przynoszą owoców.

Właściwości ziarna kawy

Ziarna kawy świeżo zerwane z drzewa zawierają mikroelementy, z których część jest tracona podczas palenia. To, co nazywamy zieloną kawą, to czyste i suche dojrzałe ziarna kawy przed paleniem. Nasiona te, są szczególnie bogate w kwas chlorogenowy - związek, który aktywuje metabolizm i pomaga schudnąć, obniżyć poziom cukru we krwi i regulować ciśnienie krwi. Aby czerpać korzyści z kwasu chlorogenowego, możemy przygotować napar z ziaren zielonej kawy.

Różne kawy, różne ziarna

Najpopularniejszymi światowymi odmianami kawy, które znajdziesz także w sklepie kawa świeżo palona są Robusta i Arabika . Robusta jest najtańsza w uprawie, ponieważ dorasta do wysokości do 700 m, ponadto może być różnie zapylana, co daje więcej cech tego samego gatunku. Jej ziarna wyróżniają się zaokrąglonym kształtem, wyższą zawartością kofeiny, oraz bardziej gorzkim i mocniejszym smakiem. Arabika była pierwszym gatunkiem uprawianym na świecie. Będąc autogenicznym, czyli samopylnym, jest zawsze taka sama. Jest to droższy rodzaj kawy, który jest w mieszankach kaw używany w większym procencie, niż Robusta. Jej ziarno ma wydłużony kształt i zawiera mniej kofeiny, ale jest bardziej aromatyczna niż Robusta. Kawa wyróżnia się lekkością, aromatem i słodyczą. Istnieje wiele innych gatunków uprawianych w mniejszych ilościach i rzadziej używanych w sprzedaży kawy. Weźmy chodziażby:

  • Maragogip -  bardzo duże ziarno.
  • Burbon - ziarna drobne i zaokrąglone.
  • Caracolito - drobne owalne ziarna, zwane także perłowymi.

Przyjemność popijania dobrego espresso w barze pochodzi z daleka, a cała tajemnica kryje się w ziarnach kawy. Jak wie każdy, kto ma zamiłowanie do tego ulubionego napoju, esencja smaku parującej filiżanki tkwi w małych ziarnach, z których jest przyrządzana. Dlatego zapraszamy w podróż, aby poznać rodzaje, cechy, strukturę, kształt i wszystko, co warto wiedzieć o tych drogocennych owocach rośliny Coffea.

Ziarna kawy - struktura i kształt

Ziarna kawowca - małe czerwone jagody zwane pestkowcami, wizualnie nieco przypominają wiśnie, a zbudowane są z kilku warstw :

  • exocarp, który reprezentuje skórkę jagód;
  • mezokarp, czyli miazga;
  • pergamin, pierwsza warstwa słojów;
  • srebrna skóra, druga warstwa słojów.

Pod tymi warstwami, możemy wreszcie dotrzeć do prawdziwego ziarna. Chociaż struktura pestek jest praktycznie zawsze mniej więcej taka sama, kolor i kształt ziaren różnicują różne odmiany kawy. Pierwszy etap pozyskiwania ziarna zbiega się ze zbiorem jagód, który jest już delikatną fazą - należy unikać zbierania jeszcze niedojrzałych jagód zielonych. Po zebraniu, zanurzając pestki w wodzie, można rozdzielić miąższ od pestki i mamy ziarna kawy, które są jeszcze zielone i niewielkie. Podczas wypalania w Palarni WINAMI, przybiorą typowy brązowy kolor i staną się większe pod wpływem ciepła.

Rodzaje i cechy ziaren kawy

Tylko około dwadzieścia kawowców z 60, daje owoce przydatne do produkcji kawy, a dostępne w sklepie kawa świeżo palona. W zależności od klimatu i temperatury pestkowce mają różne cechy: pas tropikalny to ten, w którym koncentruje się większość produkcji. Oprócz Arabiki i Robusty, na osobną wzmiankę zasługuje jeszcze kawa Kopi Luwak . Znana jako „najdroższa kawa na świecie”, Kopi Luwak to jakość wyjątkowa dzięki szczególnej metodzie produkcji: ziarna pochodzą z jagód częściowo strawionych przez małe ssaki – łaskuny, zwane w Indonezji luwakami. Ten rodzaj kawy jest bardzo słodki, o cudownym aromacie i czekoladowym posmaku.

Hodowla kawy w domowych warunkach

Kawa to ziarno, które można również sadzić w domu jako roślinę ozdobną. Należy jednak wziąć pod uwagę, że kawowiec jest rośliną o klimacie tropikalnym, więc jego utrzymanie w naszych szerokościach geograficznych nie jest łatwe. Dodatkowo do jej posadzenia potrzebne są świeżo zebrane nasiona zielonej kawy, lub trudno dostępne wiśnie kawowe. W przypadku hodowli kawy samodzielnie, najlepiej trzymać drzewo kawowe w domu, aby lepiej kontrolować temperaturę i wilgotność. W dużej donicy, drzewo kawowe osiąga wysokość półtora metra i przy odrobinie staranności może zakwitnąć, a nawet urodzić ziarna kawy.

Rodzaje i kształt ziarna

W WINAMI uważamy, że jest kawa i kawa, a miłośnicy tego napoju wiedzą, że istnieją różne rodzaje, od najcenniejszych po te mniej powszechne, jednak nie mniej ważne. Na całym świecie występuje nawet 60 gatunków kawowców, ale niezależnie od upodobań, popijanie kawy staje się przyjemnością delektowania się nią w pojedynkę, lub w towarzystwie. Kiedy otwieramy paczkę kawy, kształty ziaren wyglądają tak samo. W rzeczywistości, odmiany wyróżnia zarówno smak i właściwości jak i inny kształt ziaren.

Rodzaje i kształt ziarna.

Kawowiec pochodzi z Afryki. W naturze drzewo kawowe może osiągnąć 10 metrów wysokości. Jednak w uprawach komercyjnych mogą rosnąć tylko do 3 metrów. Wszystkie rośliny kawowca wytwarzają zielone jagody, tzw. pestkowce, które w miarę dojrzewania stają się jaskrawoczerwone, lub żółte. Owocem rośliny są jagody, a ich rdzeniem jest ziarno. Owoce wydają się do siebie podobne, ale mają niewielkie różnice, które charakteryzują i różnicują ziarno pod względem kształtu i smaku. Każda jagoda zawiera dwa ziarna kawy, z wyjątkiem brazylijskiej odmiany Caracolito, które zawiera jedno. Jądra jagód są ze sobą połączone, dlatego jedna strona obu ziaren jest zawsze płaska. Aby zapewnić większą wydajność, plantatorzy kawy identyfikują najbardziej żywotne i zdrowe kawowce, które przynoszą więcej owoców i w krótszym czasie. Z tych drzew kawowych, ze środka krzewu wybiera się dojrzałe nasiona, aby uzupełnić rośliny, które już nie przynoszą owoców.

Właściwości ziarna kawy

Ziarna kawy świeżo zerwane z drzewa zawierają mikroelementy, z których część jest tracona podczas palenia. To, co nazywamy zieloną kawą, to czyste i suche dojrzałe ziarna kawy przed paleniem. Nasiona te, są szczególnie bogate w kwas chlorogenowy - związek, który aktywuje metabolizm i pomaga schudnąć, obniżyć poziom cukru we krwi i regulować ciśnienie krwi. Aby czerpać korzyści z kwasu chlorogenowego, możemy przygotować napar z ziaren zielonej kawy.

Różne kawy, różne ziarna

Najpopularniejszymi światowymi odmianami kawy, które znajdziesz także w sklepie kawa świeżo palona są Robusta i Arabika . Robusta jest najtańsza w uprawie, ponieważ dorasta do wysokości do 700 m, ponadto może być różnie zapylana, co daje więcej cech tego samego gatunku. Jej ziarna wyróżniają się zaokrąglonym kształtem, wyższą zawartością kofeiny, oraz bardziej gorzkim i mocniejszym smakiem. Arabika była pierwszym gatunkiem uprawianym na świecie. Będąc autogenicznym, czyli samopylnym, jest zawsze taka sama. Jest to droższy rodzaj kawy, który jest w mieszankach kaw używany w większym procencie, niż Robusta. Jej ziarno ma wydłużony kształt i zawiera mniej kofeiny, ale jest bardziej aromatyczna niż Robusta. Kawa wyróżnia się lekkością, aromatem i słodyczą. Istnieje wiele innych gatunków uprawianych w mniejszych ilościach i rzadziej używanych w sprzedaży kawy. Weźmy chodziażby:

  • Maragogip -  bardzo duże ziarno.
  • Burbon - ziarna drobne i zaokrąglone.
  • Caracolito - drobne owalne ziarna, zwane także perłowymi.

Przyjemność popijania dobrego espresso w barze pochodzi z daleka, a cała tajemnica kryje się w ziarnach kawy. Jak wie każdy, kto ma zamiłowanie do tego ulubionego napoju, esencja smaku parującej filiżanki tkwi w małych ziarnach, z których jest przyrządzana. Dlatego zapraszamy w podróż, aby poznać rodzaje, cechy, strukturę, kształt i wszystko, co warto wiedzieć o tych drogocennych owocach rośliny Coffea.

Ziarna kawy - struktura i kształt

Ziarna kawowca - małe czerwone jagody zwane pestkowcami, wizualnie nieco przypominają wiśnie, a zbudowane są z kilku warstw :

  • exocarp, który reprezentuje skórkę jagód;
  • mezokarp, czyli miazga;
  • pergamin, pierwsza warstwa słojów;
  • srebrna skóra, druga warstwa słojów.

Pod tymi warstwami, możemy wreszcie dotrzeć do prawdziwego ziarna. Chociaż struktura pestek jest praktycznie zawsze mniej więcej taka sama, kolor i kształt ziaren różnicują różne odmiany kawy. Pierwszy etap pozyskiwania ziarna zbiega się ze zbiorem jagód, który jest już delikatną fazą - należy unikać zbierania jeszcze niedojrzałych jagód zielonych. Po zebraniu, zanurzając pestki w wodzie, można rozdzielić miąższ od pestki i mamy ziarna kawy, które są jeszcze zielone i niewielkie. Podczas wypalania w Palarni WINAMI, przybiorą typowy brązowy kolor i staną się większe pod wpływem ciepła.

Rodzaje i cechy ziaren kawy

Tylko około dwadzieścia kawowców z 60, daje owoce przydatne do produkcji kawy, a dostępne w sklepie kawa świeżo palona. W zależności od klimatu i temperatury pestkowce mają różne cechy: pas tropikalny to ten, w którym koncentruje się większość produkcji. Oprócz Arabiki i Robusty, na osobną wzmiankę zasługuje jeszcze kawa Kopi Luwak . Znana jako „najdroższa kawa na świecie”, Kopi Luwak to jakość wyjątkowa dzięki szczególnej metodzie produkcji: ziarna pochodzą z jagód częściowo strawionych przez małe ssaki – łaskuny, zwane w Indonezji luwakami. Ten rodzaj kawy jest bardzo słodki, o cudownym aromacie i czekoladowym posmaku.

Hodowla kawy w domowych warunkach

Kawa to ziarno, które można również sadzić w domu jako roślinę ozdobną. Należy jednak wziąć pod uwagę, że kawowiec jest rośliną o klimacie tropikalnym, więc jego utrzymanie w naszych szerokościach geograficznych nie jest łatwe. Dodatkowo do jej posadzenia potrzebne są świeżo zebrane nasiona zielonej kawy, lub trudno dostępne wiśnie kawowe. W przypadku hodowli kawy samodzielnie, najlepiej trzymać drzewo kawowe w domu, aby lepiej kontrolować temperaturę i wilgotność. W dużej donicy, drzewo kawowe osiąga wysokość półtora metra i przy odrobinie staranności może zakwitnąć, a nawet urodzić ziarna kawy.

Aktywne filtry

Brazil Santos 17/18 (mocno palona)

Cena 21,25 zł

Brazil Santos Decaffeinated - bezkofeinowa

Cena 23,50 zł

Brazil Santos Guaxupe Dulce 17/18

Cena 22,00 zł

Brazil Santos Peaberry

Cena 23,50 zł

Brazil Yellow Bourbon

Cena 27,50 zł

Burundi Fully Washed

Cena 24,50 zł
Burundi Fully Washed kawa jest porównywalna do kaw rwandyjskich i kenijskich. Smak kawy...

Colombia Excelso Especial

Cena 27,50 zł

Colombia Excelso ESPRESSO

Cena 24,50 zł

Colombia Excelso Medellin

Cena 24,50 zł

Colombia Supremo

Cena 32,50 zł

Congo Kivu

Cena 24,50 zł

Costa Rica "La Pastora Tarrazu"

Cena 36,25 zł

Costa Rica "Tarrazu"

Cena 32,50 zł

Cuba Montana

Cena 24,50 zł

Cuba Serrano Lavado

Cena 23,50 zł

Cuba Serrano Superior

Cena 23,50 zł

Cuba Torquino

Cena 32,50 zł

Dominicana Republic Barahona

Cena 27,50 zł

Ethiopia Djimmah

Cena 22,00 zł

Ethiopia Mocca Lekempti (bardzo mocno palona)

Cena 22,00 zł

Ethiopia Sidamo

Cena 27,50 zł

Ethiopia Yirgacheffe

Cena 32,50 zł

Guatemala Genuine Antigua Potrero

Cena 24,50 zł

Guatemala Maragogype

Cena 32,50 zł

Guatemala SHB 17+

Cena 23,50 zł

Honduras SHG

Cena 22,00 zł

India BABABUDANGIRI

Cena 24,50 zł

India Monsooned Malabar

Cena 24,50 zł

India Mysore Extra Bold

Cena 24,50 zł

India Mysore Nuggets

Cena 23,50 zł

India Plantation AA

Cena 22,00 zł

Indonesia Java Blavan

Cena 27,50 zł

Indonesia Java Jampit

Cena 27,50 zł

Indonesia Sulawesi Kalossi

Cena 24,50 zł

Indonesia Sumatra Lintung

Cena 24,50 zł

Jamaica Blue Mountain

Cena 95,00 zł

Kamerun Organic

Cena 24,50 zł

Kawa smakowa - Brazil Fancy Santos - aromatyzowana

Cena 21,25 zł
Kawy „Kawa smakowa - Brazil Fancy Santos” komponowane są w oparciu o brazylijską arabikę....

Kawa smakowa - Colombia Excelso - aromatyzowana

Cena 23,50 zł
Kawy „Kawa smakowa - Colombia Excelso Medellin” komponowane są w oparciu o kolumbijską arabikę....

Kawa smakowa - Mieszanka brazylijska - aromatyzowana

Cena 17,50 zł
Kawy komponowane są w oparciu o brazylijskie arabiki Bourbon, Typica, Peaberry oraz...

Kawa smakowa - Mieszanka wysokogatunkowa - aromatyzowana

Cena 16,50 zł
Kawy komponowane są w oparciu o uniwersalną mieszankę wysokogatunkowych robust o...

Kawa smakowa - Peru SHB - aromatyzowana

Cena 21,25 zł
Kawy „Kawa smakowa - Peru SHB” komponowane są w oparciu o brazylijską arabikę....

Kenya AA Top Quality

Cena 36,25 zł

Kenya Peaberry

Cena 32,50 zł

Kopi Luwak Longberry

Cena 250,00 zł

Malawi AA

Cena 24,50 zł

Malawi Peaberry

Cena 23,50 zł

Mexico Maragogype

Cena 32,50 zł

Mexico SHG

Cena 22,00 zł

Mocha Java Gold

Cena 32,50 zł

Mocha Java Silver

Cena 27,50 zł

Nikaragua Maragogype

Cena 32,50 zł

Nikaragua SHG

Cena 22,00 zł

Peru SHB Chanchamayo

Cena 24,50 zł

Peru SHB Perhusa EP.

Cena 23,50 zł

Peru SHB Yanesha

Cena 23,50 zł

Peru Tunki Grade 1

Cena 27,50 zł

Salvador SHG

Cena 22,00 zł
Salvador SHG kawa jest łagodniejsza i mniej kwaśna niż kawy z Gwatemali lub Hondurasu. Ma...

Tanzania AA

Cena 23,50 zł
Tanzania AA jest bardzo dobrze zbalansowaną kawą z pełnym smakiem. Smak Tanzanii AA:...

Tanzania Peaberry

Cena 23,50 zł
Tanzania Peaberry jest wykwintną kawą z bogatym, pełnym, czekoladowym smakiem. Smak...

Uganda Bugisu AA

Cena 24,50 zł
Uganda Bugisu AA jest bardzo dobrze zbalansowaną kawą z pełnym smakiem. Smak Ugandy...

Zambia AA

Cena 32,50 zł
Zambia AA jest bardzo dobrze zbalansowaną kawą z bogatym smakiem. Smak Zambii AA:...

Zimbabwe AA

Cena 32,50 zł
Zimbabwe AA jest dobrze zbalansowaną kawą z bogatym smakiem. Smak Zimbabwe AA:...
Pokazano 1-66 z 66 pozycji
Product added to wishlist
Product added to compare.

Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym sklepie, optymalizacji jego treści, dostosowania sklepu do Państwa indywidualnych potrzeb oraz personalizacji wyświetlanych reklam w ramach zewnętrznych sieci remarketingowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego sklepu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w Polityce Prywatności sklepu.