Stopień palenia kawy

Palenie kawy jest jak pierwsze wrażenie, liczy się wiele. Smak kawy jest w pierwszej kolejności konsekwencją rodzaju kawy (Arabica lub Robusta ), następnie pochodzenia, sposobu zbioru, a także mielenia, jednak nie można zaprzeczyć, że palenie ma również fundamentalny wpływ na efekt końcowy. Prażenie jest więc kolejnym bardzo ważnym elementem łańcucha produkcyjnego, który pozwala ziarnom rozwinąć wszystkie smaki i aromaty, które tak bardzo kochamy. Przyjrzyjmy się procesowi obróbki ziaren w palarni WINAMI, jakie są etapy, jak to działa i jakie są główne stopnie palenia kawy.


Palenie kawy polega na procesie prażenia ziaren, który umożliwia rozwój określonych profili aromatycznych i smakowych, a przede wszystkim zwiększa ich rozpuszczalność. W swoim naturalnym stanie, ziarna kawy to nic innego jak nasiona dojrzewające w owocu, które są następnie fermentowane i suszone. Ziarna przed paleniem, ze względu na swój kolor określane są jako zielona kawa i mają ziołowy, niedojrzały aromat. Szczerze mówiąc, zielona kawa wcale nie pachnie jak kawa. Proces palenia kawy przekształca te surowe ziarna w wyraźnie aromatyczne i chrupiące, które rozpoznajemy jako kawę świeżo paloną.

Dlaczego palenie kawy jest tak ważne?


Tylko poprzez wypalanie kawy, można wytworzyć ponad 800 związków aromatycznych obecnych w tym fantastycznym surowcu, które określają jego smak i zapach. Wybierając konkretny profil palenia, możemy określić końcowy efekt w filiżance. W WINAMI używamy wyłącznie kawy wysokiej jakości, czyli wolnej od wad, dlatego nie musimy stosować technik palenia, które mają na celu przede wszystkim ukrycie tych wad. Rzeczywiście, nasza palarnia pali swoje kawy, aby wydobyć specyficzną i wysoką jakość poszczególnych ziaren.

Etapy palenia kawy.


Wypalanie nie powinno być traktowane jako pojedynczy i pospieszny proces, ale jako procedura podzielona na ściśle określone etapy. Do głównych cykli prażenia zaliczamy w zasadzie trzy: suszenie, karmelizacji i faza rozwoju.

  • Suszenie to faza, która określi całkowity czas palenia, ponieważ opiera się na początkowej wilgotności ziaren. Zawartość wilgoci w zielonych ziarnach kawy zwykle wynosi od 8 do 12% i musi zostać wysuszona przed rozpoczęciem właściwego palenia. Temperatura pod koniec fazy suszenia wynosi zwykle 160°C.
  • Nawet jeśli jesteśmy już na kolejnym etapie, proces suszenia trwa nadal. Od 160 ⁰C pierwiastki znajdujące się w kawie zaczynają przekształcać się w związki aromatyczne i właśnie w tym momencie uruchamia się reakcja między cukrami a aminokwasami wystawionymi na działanie wysokich temperatur. Ta reakcja jest odpowiedzialna za brązowienie ziaren w rzeczywistości ich karmelizację, oraz za powstawanie wielu związków aromatycznych. Pod koniec fazy karmelizacji, kawa zaczyna pękać. Zjawisko to nazywane jest „pierwszym pęknięciem”.
  • W fazie rozwoju wraz z pierwszym pęknięciem przechodzimy do reakcji, w której ciśnienie w wyniku parowania wilgoci i ciepła nagromadzonego wewnątrz ziarna, rozrywa włókna i ucieka na zewnątrz. Po pierwszym pęknięciu kawa nabiera cech odpowiednich do spożycia i od tego momentu decyduje się o stopniu jej wypalenia. Faza ta zwykle kończy się wsypaniem kawy do kadzi chłodzącej, aby zapobiec dalszemu procesowi palenia. Może jednak dojść do drugiego pęknięcia, przy którym ziarna stają się jeszcze ciemniejsze i pokrywają się oleistą warstwą.

Stopnie wypalenia kawy.


Najczęstszym sposobem opisywania stopni palenia kawy jest kolor palonych ziaren, od jasnego do ciemnego lub bardzo ciemnego. Gdy ziarna kawy pochłaniają ciepło podczas procesu palenia, ich kolor staje się ciemniejszy. Przekonajmy się, co to oznacza, opisując wizualne cechy, jakie prezentuje kawa w oparciu o rodzaj palenia i pamiętając, że podczas tego etapu ziarna przechodzą skomplikowany proces chemiczny. Podczas palenia w oparciu o kolor i obecność, lub brak olejów na powierzchni prażonego ziarna, w sklepie kawa świeżo palona można wyróżnić:

  • lekkie palenie (delikatne) - ziarna mają kolor jasnobrązowy i nie zawierają oleju na powierzchni. Charakteryzują się wyższą kwasowością;
  • średnie palenie - odcień brązu jest średni, a oleje nie są widoczne na powierzchni. To palenie bardziej ceni cechy kawy i pozwala wydobyć jej walory, zapewniając jednocześnie odpowiednią równowagę między aromatami a kwasowością. Kawa średnio palona nie dochodzi do drugiego pęknięcia;
  • palenie mocne i bardzo mocne - inaczej zwane prażeniem włoskim: brąz ziaren jest ciemny, prawie czarny, a oleje, które dotarły na powierzchnię, są wyraźnie widoczne. W tej kawie dominuje goryczka, która sprawia, że wszystkie inne cechy zanikają w fazie następującej po drugim pęknięciu. We włoskiej tradycji uważa się, że palenie jest najbardziej odpowiednie do ekstrakcji espresso.

Możliwość tworzenia mieszanek.


Najlepsze mieszanki kaw to sekretne receptury palarni WINAMI, które powstają poprzez łączenie różnych rodzajów kawy w celu stworzenia niepowtarzalnego i rozpoznawalnego profilu aromatycznego. Tworząc własne mieszanki ziaren kawy, oprócz gatunku, wybieramy pochodzenie ziaren, oraz sposób ich przetwarzania. Receptury i sekrety palarni pozwalają zachować stałą mieszankę smaku i aromatu kawy, oraz podkreślają zróżnicowanie pomiędzy poszczególnymi producentami.

Stopień palenia kawy

Stopień palenia kawy

Palenie kawy jest jak pierwsze wrażenie, liczy się wiele. Smak kawy jest w pierwszej kolejności konsekwencją rodzaju kawy (Arabica lub Robusta ), następnie pochodzenia, sposobu zbioru, a także mielenia, jednak nie można zaprzeczyć, że palenie ma również fundamentalny wpływ na efekt końcowy. Prażenie jest więc kolejnym bardzo ważnym elementem łańcucha produkcyjnego, który pozwala ziarnom rozwinąć wszystkie smaki i aromaty, które tak bardzo kochamy. Przyjrzyjmy się procesowi obróbki ziaren w palarni WINAMI, jakie są etapy, jak to działa i jakie są główne stopnie palenia kawy.


Palenie kawy polega na procesie prażenia ziaren, który umożliwia rozwój określonych profili aromatycznych i smakowych, a przede wszystkim zwiększa ich rozpuszczalność. W swoim naturalnym stanie, ziarna kawy to nic innego jak nasiona dojrzewające w owocu, które są następnie fermentowane i suszone. Ziarna przed paleniem, ze względu na swój kolor określane są jako zielona kawa i mają ziołowy, niedojrzały aromat. Szczerze mówiąc, zielona kawa wcale nie pachnie jak kawa. Proces palenia kawy przekształca te surowe ziarna w wyraźnie aromatyczne i chrupiące, które rozpoznajemy jako kawę świeżo paloną.

Dlaczego palenie kawy jest tak ważne?


Tylko poprzez wypalanie kawy, można wytworzyć ponad 800 związków aromatycznych obecnych w tym fantastycznym surowcu, które określają jego smak i zapach. Wybierając konkretny profil palenia, możemy określić końcowy efekt w filiżance. W WINAMI używamy wyłącznie kawy wysokiej jakości, czyli wolnej od wad, dlatego nie musimy stosować technik palenia, które mają na celu przede wszystkim ukrycie tych wad. Rzeczywiście, nasza palarnia pali swoje kawy, aby wydobyć specyficzną i wysoką jakość poszczególnych ziaren.

Etapy palenia kawy.


Wypalanie nie powinno być traktowane jako pojedynczy i pospieszny proces, ale jako procedura podzielona na ściśle określone etapy. Do głównych cykli prażenia zaliczamy w zasadzie trzy: suszenie, karmelizacji i faza rozwoju.

  • Suszenie to faza, która określi całkowity czas palenia, ponieważ opiera się na początkowej wilgotności ziaren. Zawartość wilgoci w zielonych ziarnach kawy zwykle wynosi od 8 do 12% i musi zostać wysuszona przed rozpoczęciem właściwego palenia. Temperatura pod koniec fazy suszenia wynosi zwykle 160°C.
  • Nawet jeśli jesteśmy już na kolejnym etapie, proces suszenia trwa nadal. Od 160 ⁰C pierwiastki znajdujące się w kawie zaczynają przekształcać się w związki aromatyczne i właśnie w tym momencie uruchamia się reakcja między cukrami a aminokwasami wystawionymi na działanie wysokich temperatur. Ta reakcja jest odpowiedzialna za brązowienie ziaren w rzeczywistości ich karmelizację, oraz za powstawanie wielu związków aromatycznych. Pod koniec fazy karmelizacji, kawa zaczyna pękać. Zjawisko to nazywane jest „pierwszym pęknięciem”.
  • W fazie rozwoju wraz z pierwszym pęknięciem przechodzimy do reakcji, w której ciśnienie w wyniku parowania wilgoci i ciepła nagromadzonego wewnątrz ziarna, rozrywa włókna i ucieka na zewnątrz. Po pierwszym pęknięciu kawa nabiera cech odpowiednich do spożycia i od tego momentu decyduje się o stopniu jej wypalenia. Faza ta zwykle kończy się wsypaniem kawy do kadzi chłodzącej, aby zapobiec dalszemu procesowi palenia. Może jednak dojść do drugiego pęknięcia, przy którym ziarna stają się jeszcze ciemniejsze i pokrywają się oleistą warstwą.

Stopnie wypalenia kawy.


Najczęstszym sposobem opisywania stopni palenia kawy jest kolor palonych ziaren, od jasnego do ciemnego lub bardzo ciemnego. Gdy ziarna kawy pochłaniają ciepło podczas procesu palenia, ich kolor staje się ciemniejszy. Przekonajmy się, co to oznacza, opisując wizualne cechy, jakie prezentuje kawa w oparciu o rodzaj palenia i pamiętając, że podczas tego etapu ziarna przechodzą skomplikowany proces chemiczny. Podczas palenia w oparciu o kolor i obecność, lub brak olejów na powierzchni prażonego ziarna, w sklepie kawa świeżo palona można wyróżnić:

  • lekkie palenie (delikatne) - ziarna mają kolor jasnobrązowy i nie zawierają oleju na powierzchni. Charakteryzują się wyższą kwasowością;
  • średnie palenie - odcień brązu jest średni, a oleje nie są widoczne na powierzchni. To palenie bardziej ceni cechy kawy i pozwala wydobyć jej walory, zapewniając jednocześnie odpowiednią równowagę między aromatami a kwasowością. Kawa średnio palona nie dochodzi do drugiego pęknięcia;
  • palenie mocne i bardzo mocne - inaczej zwane prażeniem włoskim: brąz ziaren jest ciemny, prawie czarny, a oleje, które dotarły na powierzchnię, są wyraźnie widoczne. W tej kawie dominuje goryczka, która sprawia, że wszystkie inne cechy zanikają w fazie następującej po drugim pęknięciu. We włoskiej tradycji uważa się, że palenie jest najbardziej odpowiednie do ekstrakcji espresso.

Możliwość tworzenia mieszanek.


Najlepsze mieszanki kaw to sekretne receptury palarni WINAMI, które powstają poprzez łączenie różnych rodzajów kawy w celu stworzenia niepowtarzalnego i rozpoznawalnego profilu aromatycznego. Tworząc własne mieszanki ziaren kawy, oprócz gatunku, wybieramy pochodzenie ziaren, oraz sposób ich przetwarzania. Receptury i sekrety palarni pozwalają zachować stałą mieszankę smaku i aromatu kawy, oraz podkreślają zróżnicowanie pomiędzy poszczególnymi producentami.

Aktywne filtry

Arabica a'la Jacobs

Cena 24,50 zł
Arabica a'la Jacobs Kawa wyjątkowy smak i aromat zawdzięcza najwyższej jakości ziarnom...

Brazil Santos 17/18 (mocno palona)

Cena 21,25 zł

Brazil Santos Decaffeinated - bezkofeinowa

Cena 23,50 zł

Brazil Santos Guaxupe Dulce 17/18

Cena 22,00 zł

Brazil Santos Peaberry

Cena 23,50 zł

Brazil Yellow Bourbon

Cena 27,50 zł

Burundi Fully Washed

Cena 24,50 zł
Burundi Fully Washed kawa jest porównywalna do kaw rwandyjskich i kenijskich. Smak kawy...

Colombia Excelso Especial

Cena 27,50 zł

Colombia Excelso ESPRESSO

Cena 24,50 zł

Colombia Excelso INSTANT

Cena 8,00 zł

Colombia Excelso Medellin

Cena 24,50 zł

Colombia Supremo

Cena 32,50 zł

Congo Kivu

Cena 24,50 zł

Costa Rica "La Pastora Tarrazu"

Cena 36,25 zł

Costa Rica "Tarrazu"

Cena 32,50 zł

Cuba Montana

Cena 24,50 zł

Cuba Serrano Lavado

Cena 23,50 zł

Cuba Serrano Superior

Cena 23,50 zł

Cuba Torquino

Cena 32,50 zł

Dominicana Republic Barahona

Cena 27,50 zł

Ethiopia Djimmah

Cena 22,00 zł

Ethiopia Mocca Lekempti (bardzo mocno palona)

Cena 22,00 zł

Ethiopia Sidamo

Cena 27,50 zł

Ethiopia Yirgacheffe

Cena 32,50 zł

Guatemala Genuine Antigua Potrero

Cena 24,50 zł

Guatemala Maragogype

Cena 32,50 zł

Guatemala SHB 17+

Cena 23,50 zł

Honduras SHG

Cena 22,00 zł

India BABABUDANGIRI

Cena 24,50 zł

India Monsooned Malabar

Cena 24,50 zł

India Mysore Extra Bold

Cena 24,50 zł

India Mysore Nuggets

Cena 23,50 zł

India Plantation AA

Cena 22,00 zł

Indonesia Java Blavan

Cena 27,50 zł

Indonesia Java Jampit

Cena 27,50 zł

Indonesia Sulawesi Kalossi

Cena 24,50 zł

Indonesia Sumatra Lintung

Cena 24,50 zł

Jamaica Blue Mountain

Cena 95,00 zł

Kamerun Organic

Cena 24,50 zł

Kawa smakowa - Brazil Fancy Santos - aromatyzowana

Cena 21,25 zł
Kawy „Kawa smakowa - Brazil Fancy Santos” komponowane są w oparciu o brazylijską arabikę....

Kawa smakowa - Colombia Excelso - aromatyzowana

Cena 23,50 zł
Kawy „Kawa smakowa - Colombia Excelso Medellin” komponowane są w oparciu o kolumbijską arabikę....

Kawa smakowa - Colombia Excelso INSTANT - aromatyzowana

Cena 8,50 zł

Kawa smakowa - Mieszanka brazylijska - aromatyzowana

Cena 17,50 zł
Kawy komponowane są w oparciu o brazylijskie arabiki Bourbon, Typica, Peaberry oraz...

Kawa smakowa - Mieszanka wysokogatunkowa - aromatyzowana

Cena 16,50 zł
Kawy komponowane są w oparciu o uniwersalną mieszankę wysokogatunkowych robust o...

Kawa smakowa - Peru SHB - aromatyzowana

Cena 21,25 zł
Kawy „Kawa smakowa - Peru SHB” komponowane są w oparciu o brazylijską arabikę....

Kenya AA Top Quality

Cena 36,25 zł

Kenya Peaberry

Cena 32,50 zł

Kopi Luwak Longberry

Cena 250,00 zł

Malawi AA

Cena 24,50 zł

Malawi Peaberry

Cena 23,50 zł

Mexico Maragogype

Cena 32,50 zł

Mexico SHG

Cena 22,00 zł

Miscela Italiana ESPRESSO ARGENTO

Cena 22,00 zł
Mieszanka ESPRESSO Vienna Melange Kawa to wyselekcjonowane ziarna arabiki (100%) z...

Miscela Italiana ESPRESSO BLACK & WHITE

Cena 24,50 zł
Miscela Italiana BLACK & WHITE Kawa ta jest kompozycją wyśmienitych ziaren pochodzących...

Miscela Italiana ESPRESSO BRONZE

Cena 19,50 zł
Miscela Italiana ESPRESSO BRONZE Kawa do pzygotowonia espresso w proporcjach 80% arabik z...

Miscela Italiana ESPRESSO d'ORO

Cena 24,50 zł
Miscela Italiana ESPRESSO d'ORO Kawa to szlachetna i bardzo aromatyczna mieszanka ziaren...

Miscela Italiana ESPRESSO NERO

Cena 17,50 zł
Miscela Italiana ESPRESSO NERO Kawa maksymalnie intensywna w smaku i aromacie, mieszanka...

Miscela Italiana ESPRESSO ROSA

Cena 17,50 zł
Miscela Italiana ESPRESSO ROSA Kawa jest nikalnym połączeniem mieszanek Robusta i Arabica z...

Miscela Italiana ESPRESSO VIENNA MELANGE

Cena 24,50 zł
Mieszanka ESPRESSO Vienna Melange Kawa to wyselekcjonowane ziarna arabiki (100%) z...

Mocha Java Gold

Cena 32,50 zł

Mocha Java Silver

Cena 27,50 zł

Nikaragua Maragogype

Cena 32,50 zł

Nikaragua SHG

Cena 22,00 zł

Peru SHB Chanchamayo

Cena 24,50 zł

Peru SHB Perhusa EP.

Cena 23,50 zł

Peru SHB Yanesha

Cena 23,50 zł

Peru Tunki Grade 1

Cena 27,50 zł

Salvador SHG

Cena 22,00 zł
Salvador SHG kawa jest łagodniejsza i mniej kwaśna niż kawy z Gwatemali lub Hondurasu. Ma...

Tanzania AA

Cena 23,50 zł
Tanzania AA jest bardzo dobrze zbalansowaną kawą z pełnym smakiem. Smak Tanzanii AA:...

Tanzania Peaberry

Cena 23,50 zł
Tanzania Peaberry jest wykwintną kawą z bogatym, pełnym, czekoladowym smakiem. Smak...

Uganda Bugisu AA

Cena 24,50 zł
Uganda Bugisu AA jest bardzo dobrze zbalansowaną kawą z pełnym smakiem. Smak Ugandy...

Zambia AA

Cena 32,50 zł
Zambia AA jest bardzo dobrze zbalansowaną kawą z bogatym smakiem. Smak Zambii AA:...

Zimbabwe AA

Cena 32,50 zł
Zimbabwe AA jest dobrze zbalansowaną kawą z bogatym smakiem. Smak Zimbabwe AA:...
Pokazano 1-76 z 76 pozycji
Product added to wishlist
Product added to compare.

Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym sklepie, optymalizacji jego treści, dostosowania sklepu do Państwa indywidualnych potrzeb oraz personalizacji wyświetlanych reklam w ramach zewnętrznych sieci remarketingowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego sklepu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w Polityce Prywatności sklepu.