W naszym sklepie kawa świeżo palona, najczęściej zadawanym pytaniem przez klientów jest: jaki jest stopień palenia kawy oraz który stopień palenia jest najlepszy dla danego gatunku kawy.
Stopień palenia kawy jest jednym z najważniejszych czynników decydujących o jej smaku w filiżance. Przed wypaleniem zielone ziarna kawy są twarde, mają świeży, surowy zapach i mają niewielki lub żaden smak. Proces palenia kawy przekształca te surowe ziarna w wyraźnie aromatyczne, chrupiące ziarna, które rozpoznajemy jako kawę świeżo paloną.
Dwie odmiany kawy, pochodzące z różnych krajów pochodzenia lub uprawiane w różnych środowiskach, prawdopodobnie będą smakować zupełnie inaczej, nawet jeśli będą świeżo palone na tym samym poziomie (szczególnie na poziomach od delikatnego do średniego). Wiek kawy, metoda przetwarzania kawy, stopień jej zmielenia i sposób parzenia kawy również będą miały wpływ na jej smak. Ale stopień palenia kawy stanowi podstawę rozpoznawanie jej walorów.
Najczęstszym sposobem opisywania stopni palenia kawy jest kolor palonych ziaren, od jasnego do ciemnego (lub bardzo ciemnego). Gdy ziarna kawy pochłaniają ciepło podczas procesu palenia, ich kolor staje się ciemniejszy. Oleje pojawiają się na powierzchni ziaren kawy w wyższych temperaturach. Ponieważ ziarna kawy różnią się, kolor nie jest szczególnie dokładnym sposobem oceny stopnia palenia. Ale w połączeniu z typową temperaturą palenia kawy, która daje szczególny odcień brązu, kolor jest wygodnym sposobem kategoryzacji stopni palenia kawy.
Stopień palenia kawy
W naszym sklepie kawa świeżo palona, najczęściej zadawanym pytaniem przez klientów jest: jaki jest stopień palenia kawy oraz który stopień palenia jest najlepszy dla danego gatunku kawy.
Stopień palenia kawy jest jednym z najważniejszych czynników decydujących o jej smaku w filiżance. Przed wypaleniem zielone ziarna kawy są twarde, mają świeży, surowy zapach i mają niewielki lub żaden smak. Proces palenia kawy przekształca te surowe ziarna w wyraźnie aromatyczne, chrupiące ziarna, które rozpoznajemy jako kawę świeżo paloną.
Dwie odmiany kawy, pochodzące z różnych krajów pochodzenia lub uprawiane w różnych środowiskach, prawdopodobnie będą smakować zupełnie inaczej, nawet jeśli będą świeżo palone na tym samym poziomie (szczególnie na poziomach od delikatnego do średniego). Wiek kawy, metoda przetwarzania kawy, stopień jej zmielenia i sposób parzenia kawy również będą miały wpływ na jej smak. Ale stopień palenia kawy stanowi podstawę rozpoznawanie jej walorów.
Najczęstszym sposobem opisywania stopni palenia kawy jest kolor palonych ziaren, od jasnego do ciemnego (lub bardzo ciemnego). Gdy ziarna kawy pochłaniają ciepło podczas procesu palenia, ich kolor staje się ciemniejszy. Oleje pojawiają się na powierzchni ziaren kawy w wyższych temperaturach. Ponieważ ziarna kawy różnią się, kolor nie jest szczególnie dokładnym sposobem oceny stopnia palenia. Ale w połączeniu z typową temperaturą palenia kawy, która daje szczególny odcień brązu, kolor jest wygodnym sposobem kategoryzacji stopni palenia kawy.
UWAGA!!! Kawa obecnie nie jest dostępna. Oczekujemy na nową dostawę.
UWAGA!!! Kawa obecnie nie jest dostępna. Oczekujemy na nową dostawę.
Burundi Fully Washed
kawa jest porównywalna do kaw rwandyjskich i kenijskich.
Smak...
Kawy „Kawa smakowa - Brazil Fancy Santos” komponowane są w oparciu o brazylijską arabikę....
Kawy „Kawa smakowa - Colombia Excelso Medellin” komponowane są w oparciu o kolumbijską arabikę....
Kawy komponowane są w oparciu o brazylijskie arabiki Bourbon, Typica, Peaberry oraz...
Kawy komponowane są w oparciu o uniwersalną mieszankę wysokogatunkowych robust o...
Kawy „Kawa smakowa - Peru SHB” komponowane są w oparciu o brazylijską arabikę....
Salvador SHG
kawa jest łagodniejsza i mniej kwaśna niż kawy z Gwatemali lub Hondurasu. Ma...
Tanzania AA
jest bardzo dobrze zbalansowaną kawą z pełnym smakiem.
Smak Tanzanii AA:...
Tanzania Peaberry
jest wykwintną kawą z bogatym, pełnym, czekoladowym smakiem.
Smak...
Uganda Bugisu AA
jest bardzo dobrze zbalansowaną kawą z pełnym smakiem.
Smak Ugandy...
Zambia AA
jest bardzo dobrze zbalansowaną kawą z bogatym smakiem.
Smak Zambii AA:...
Zimbabwe AA
jest dobrze zbalansowaną kawą z bogatym smakiem.
Smak Zimbabwe AA:...