Początek dnia bez kawy? To niemożliwe.
W dzisiejszych czasach miłośnicy kawy są rozpieszczani wyborem, ponieważ istnieje niezliczona ilość różnych rodzajów ziarna. Oznacza to, że prawdziwi kawosze, zawsze mogą liczyć na nowe doznania smakowe. W manufakturze WINAMI znajdziecie świeżo palone kawy konfekcjonowane w ziarnach, oraz mielone, przeznaczone do wszystkich sposobów parzenia. A warto wspomnieć, że istnieje wiele metod i możliwości przygotowania kawy. Począwszy od typowej Americany, kawy filtrowanej, espresso, cappuccino, latte macchiato, poprzez mokkę, cortado, espresso macchiato, w skończywszy na flat white i caffè latte.
Pochodzenie i dystrybucja.
Za pochodzenie kawy uważa się region Kaffa w południowo-zachodniej Etiopii. Coffea to botaniczna nazwa kawowca. Są to niskie drzewa, na których rosną tzw. czereśnie kawowe. Każda „czereśnia” zawiera zwykle dwa ziarna kawy. Ale jaka jest różnica między rodzajami kawy? W rodzaju kawy występuje łącznie ponad 100 gatunków. Przez rodzaje kawy należy rozumieć gatunki roślinne, czyli specjalne ziarna kawy, które można uprawiać. Niektóre gatunki odkryto dopiero w XXI wieku. Dziś kawa jest uprawiana jako roślina uprawna w strefach tropikalnych i subtropikalnych na całym świecie. Zdecydowanie najważniejszymi rodzajami kawy są Arabika i Robusta. Większość z niezliczonych odmian również pochodzi od tych dwóch gatunków i jest dostępna w sklepie kawa świeżo palona. Tylko 1% przypada na inne rodzaje kawy, takie jak Liberica, czy Excelsa.
Sklep kawa świeżo palona oferuje różne rodzaje ziaren.
Kawa Arabika to nie tylko najbardziej oryginalna, ale także najpopularniejsza ze wszystkich rodzajów kawy. Jest bardzo wrażliwa i rozwija się tylko w chłodnym klimacie o temperaturze między 18 a 22 stopnie, na wysokości powyżej 1000 metrów. W tym klimacie kawowa wiśnia dojrzewa bardzo powoli i rozwija różnorodne smaki. Jest uprawiana w Ameryce Środkowej, na Karaibach, w Wenezueli, Kolumbii, Peru, Boliwii, Paragwaju, Etiopii, Kenii, Ugandzie, Zambii, Malawi i Zimbabwe. Obecnie istnieje wiele znanych podgatunków kawy Arabica, takich jak Typica, Bourbon, Caturra, Catuai, Hybrido, Etiopia czy Java. Kawa Arabika wyróżnia się naprawdę dużym bogactwem smaków. W zależności od odmiany, mogą to być nuty czekoladowe, orzechowe, owocowe i kwiatowe. Smak jest zrównoważony i łagodny z delikatną kwasowością. Kawa Arabika jest bardzo lekkostrawna i ma znacznie niższą zawartość kofeiny niż Robusta. Ziarno Arabiki łatwo rozpoznać po zakrzywionym kształcie bruzdy w literę „S”.
Robusta jest znacznie bardziej wytrzymała niż Arabika. Rozwija się również na płaskim terenie, poniżej 1000 metrów i w wyższych temperaturach, między 22 a 26 stopni. Robustę można znaleźć tylko w Azji Południowo-Wschodniej i Afryce Zachodniej. Wizualnie ziarno Robusty można rozpoznać po prostym ziarnie na spodzie, jest ono nieco mniejsze i bardziej okrągłe niż ziarno Arabiki. Kawa Robusta stanowi około 30% światowego rynku kawy. Jej ziarna, zawierają czasami dwa razy więcej kofeiny niż ziarna Arabki. Typowy smak Robusty jest mocny, czekoladowy, ziemisty i goryczkowy. Z tego powodu Robusta jest często używana w tradycyjnych mieszankach espresso. Kawa zapewnia również wyjątkowo przyjemną piankę.
Arabusta to mieszkanka Arabiki i Robusty. Celem mieszanki jest połączenie aromatycznego smaku Arabiki ze sprężystością Robusty. Arabusta rozwija się przede wszystkim na niskich wysokościach afrykańskich krajów.
Kawa Liberica jest jeszcze bardziej odporna niż odmiana Robusta. Rośnie dziko na wysokich drzewach w dżungli i jest uprawiana na przykład w Indonezji, Wietnamie i na Filipinach. Dziś ten rodzaj kawy jest rzadko używany ze względu na swój cierpki smak, oraz wysoką zawartość kofeiny.
Szkocka kawa Excelsa to gatunek, odkryty nad jeziorem Czad w Afryce na początku XX wieku. Rośnie na wysokich drzewach kawowych i jest uważana za odmianę Liberyki. Excelsa ma smak mocny i ziemisty.
Maragogype - nazwa tego krzewu kawy pochodzi od brazylijskiego miasta portowego, a obecnie jest często uprawiana w Nikaragui lub meksykańskiej prowincji Chiapas. To mieszanka kawy Arabica i Liberica. Ziarna kawy Maragogype są znane jako „ ziarna słonia”, ponieważ są do 40% większe niż ziarna Arabiki. Maragogype jest szczególnie łagodna, ma niską zawartość kwasu.
Jakość ma znaczenie.
W branży kawowej rozróżnia się kawę specialty i kawę przemysłową. W sektorze przemysłowym duże partie są bardzo krótko prażone w bardzo wysokiej temperaturze. Najlepsze ziarna pochodzą od najmniejszych na świecie hodowców kawy speciality, którzy łączą wyjątkową kawę z perfekcją swojego rzemiosła i pasją. Uprawa jest bardzo uważna, ponieważ rolnicy mają tylko kilka hektarów ziemi i specjalizują się w niewielkich partiach. Ziarna kawy są zbierane ręcznie i wykorzystywane są tylko najlepsze ziarna ze zbioru. W ofercie sklepu kawa świeżo palona znajdują się zarówno wszystkie gatunki kaw przeznaczone dla wielbicieli klasycznych smaków, jak również gatunki kaw naturalnych z segmentu TOP QUALITY, z najlepszych światowych plantacji. Są to gatunki kaw naturalnych najwyższej jakości, które w profesjonalnej ocenie otrzymały powyżej 95 na 100 możliwych punktów. WINAMI oferuje również świeżo palone kawy, wypalane według receptury i zapotrzebowania klienta. Ziarna Arabiki i Robusty, oraz gatunkowe mieszanki kaw naturalnych palone są w różnym stopniu, w zależności od preferencji odbiorcy.
Wszystkie gatunki kaw naturalnych
Początek dnia bez kawy? To niemożliwe.
W dzisiejszych czasach miłośnicy kawy są rozpieszczani wyborem, ponieważ istnieje niezliczona ilość różnych rodzajów ziarna. Oznacza to, że prawdziwi kawosze, zawsze mogą liczyć na nowe doznania smakowe. W manufakturze WINAMI znajdziecie świeżo palone kawy konfekcjonowane w ziarnach, oraz mielone, przeznaczone do wszystkich sposobów parzenia. A warto wspomnieć, że istnieje wiele metod i możliwości przygotowania kawy. Począwszy od typowej Americany, kawy filtrowanej, espresso, cappuccino, latte macchiato, poprzez mokkę, cortado, espresso macchiato, w skończywszy na flat white i caffè latte.
Pochodzenie i dystrybucja.
Za pochodzenie kawy uważa się region Kaffa w południowo-zachodniej Etiopii. Coffea to botaniczna nazwa kawowca. Są to niskie drzewa, na których rosną tzw. czereśnie kawowe. Każda „czereśnia” zawiera zwykle dwa ziarna kawy. Ale jaka jest różnica między rodzajami kawy? W rodzaju kawy występuje łącznie ponad 100 gatunków. Przez rodzaje kawy należy rozumieć gatunki roślinne, czyli specjalne ziarna kawy, które można uprawiać. Niektóre gatunki odkryto dopiero w XXI wieku. Dziś kawa jest uprawiana jako roślina uprawna w strefach tropikalnych i subtropikalnych na całym świecie. Zdecydowanie najważniejszymi rodzajami kawy są Arabika i Robusta. Większość z niezliczonych odmian również pochodzi od tych dwóch gatunków i jest dostępna w sklepie kawa świeżo palona. Tylko 1% przypada na inne rodzaje kawy, takie jak Liberica, czy Excelsa.
Sklep kawa świeżo palona oferuje różne rodzaje ziaren.
Kawa Arabika to nie tylko najbardziej oryginalna, ale także najpopularniejsza ze wszystkich rodzajów kawy. Jest bardzo wrażliwa i rozwija się tylko w chłodnym klimacie o temperaturze między 18 a 22 stopnie, na wysokości powyżej 1000 metrów. W tym klimacie kawowa wiśnia dojrzewa bardzo powoli i rozwija różnorodne smaki. Jest uprawiana w Ameryce Środkowej, na Karaibach, w Wenezueli, Kolumbii, Peru, Boliwii, Paragwaju, Etiopii, Kenii, Ugandzie, Zambii, Malawi i Zimbabwe. Obecnie istnieje wiele znanych podgatunków kawy Arabica, takich jak Typica, Bourbon, Caturra, Catuai, Hybrido, Etiopia czy Java. Kawa Arabika wyróżnia się naprawdę dużym bogactwem smaków. W zależności od odmiany, mogą to być nuty czekoladowe, orzechowe, owocowe i kwiatowe. Smak jest zrównoważony i łagodny z delikatną kwasowością. Kawa Arabika jest bardzo lekkostrawna i ma znacznie niższą zawartość kofeiny niż Robusta. Ziarno Arabiki łatwo rozpoznać po zakrzywionym kształcie bruzdy w literę „S”.
Robusta jest znacznie bardziej wytrzymała niż Arabika. Rozwija się również na płaskim terenie, poniżej 1000 metrów i w wyższych temperaturach, między 22 a 26 stopni. Robustę można znaleźć tylko w Azji Południowo-Wschodniej i Afryce Zachodniej. Wizualnie ziarno Robusty można rozpoznać po prostym ziarnie na spodzie, jest ono nieco mniejsze i bardziej okrągłe niż ziarno Arabiki. Kawa Robusta stanowi około 30% światowego rynku kawy. Jej ziarna, zawierają czasami dwa razy więcej kofeiny niż ziarna Arabki. Typowy smak Robusty jest mocny, czekoladowy, ziemisty i goryczkowy. Z tego powodu Robusta jest często używana w tradycyjnych mieszankach espresso. Kawa zapewnia również wyjątkowo przyjemną piankę.
Arabusta to mieszkanka Arabiki i Robusty. Celem mieszanki jest połączenie aromatycznego smaku Arabiki ze sprężystością Robusty. Arabusta rozwija się przede wszystkim na niskich wysokościach afrykańskich krajów.
Kawa Liberica jest jeszcze bardziej odporna niż odmiana Robusta. Rośnie dziko na wysokich drzewach w dżungli i jest uprawiana na przykład w Indonezji, Wietnamie i na Filipinach. Dziś ten rodzaj kawy jest rzadko używany ze względu na swój cierpki smak, oraz wysoką zawartość kofeiny.
Szkocka kawa Excelsa to gatunek, odkryty nad jeziorem Czad w Afryce na początku XX wieku. Rośnie na wysokich drzewach kawowych i jest uważana za odmianę Liberyki. Excelsa ma smak mocny i ziemisty.
Maragogype - nazwa tego krzewu kawy pochodzi od brazylijskiego miasta portowego, a obecnie jest często uprawiana w Nikaragui lub meksykańskiej prowincji Chiapas. To mieszanka kawy Arabica i Liberica. Ziarna kawy Maragogype są znane jako „ ziarna słonia”, ponieważ są do 40% większe niż ziarna Arabiki. Maragogype jest szczególnie łagodna, ma niską zawartość kwasu.
Jakość ma znaczenie.
W branży kawowej rozróżnia się kawę specialty i kawę przemysłową. W sektorze przemysłowym duże partie są bardzo krótko prażone w bardzo wysokiej temperaturze. Najlepsze ziarna pochodzą od najmniejszych na świecie hodowców kawy speciality, którzy łączą wyjątkową kawę z perfekcją swojego rzemiosła i pasją. Uprawa jest bardzo uważna, ponieważ rolnicy mają tylko kilka hektarów ziemi i specjalizują się w niewielkich partiach. Ziarna kawy są zbierane ręcznie i wykorzystywane są tylko najlepsze ziarna ze zbioru. W ofercie sklepu kawa świeżo palona znajdują się zarówno wszystkie gatunki kaw przeznaczone dla wielbicieli klasycznych smaków, jak również gatunki kaw naturalnych z segmentu TOP QUALITY, z najlepszych światowych plantacji. Są to gatunki kaw naturalnych najwyższej jakości, które w profesjonalnej ocenie otrzymały powyżej 95 na 100 możliwych punktów. WINAMI oferuje również świeżo palone kawy, wypalane według receptury i zapotrzebowania klienta. Ziarna Arabiki i Robusty, oraz gatunkowe mieszanki kaw naturalnych palone są w różnym stopniu, w zależności od preferencji odbiorcy.
Arabica a'la Jacobs
Kawa wyjątkowy smak i aromat zawdzięcza najwyższej jakości ziarnom...
UWAGA!!! Kawa obecnie nie jest dostępna. Oczekujemy na nową dostawę.
Burundi Fully Washed
kawa jest porównywalna do kaw rwandyjskich i kenijskich.
Smak kawy...
Mieszanka ESPRESSO Vienna Melange
Kawa to wyselekcjonowane ziarna arabiki (100%) z...
Miscela Italiana BLACK & WHITE
Kawa ta jest kompozycją wyśmienitych ziaren pochodzących...
Miscela Italiana ESPRESSO BRONZE
Kawa do pzygotowonia espresso w proporcjach 80% arabik z...
Miscela Italiana ESPRESSO d'ORO
Kawa to szlachetna i bardzo aromatyczna mieszanka ziaren...
Miscela Italiana ESPRESSO NERO
Kawa maksymalnie intensywna w smaku i aromacie, mieszanka...
Miscela Italiana ESPRESSO ROSA
Kawa jest nikalnym połączeniem mieszanek Robusta i Arabica z...
Mieszanka ESPRESSO Vienna Melange
Kawa to wyselekcjonowane ziarna arabiki (100%) z...
UWAGA!!! Kawa obecnie nie jest dostępna. Oczekujemy na nową dostawę.
UWAGA!!! Kawa obecnie nie jest dostępna. Oczekujemy na nową dostawę.
Salvador SHG
kawa jest łagodniejsza i mniej kwaśna niż kawy z Gwatemali lub Hondurasu. Ma...
Tanzania AA
jest bardzo dobrze zbalansowaną kawą z pełnym smakiem.
Smak Tanzanii AA:...
Tanzania Peaberry
jest wykwintną kawą z bogatym, pełnym, czekoladowym smakiem.
Smak...
Uganda Bugisu AA
jest bardzo dobrze zbalansowaną kawą z pełnym smakiem.
Smak Ugandy...
Zambia AA
jest bardzo dobrze zbalansowaną kawą z bogatym smakiem.
Smak Zambii AA:...
Zimbabwe AA
jest dobrze zbalansowaną kawą z bogatym smakiem.
Smak Zimbabwe AA:...