CZY WIECIE CO TO JEST "ZASADA 4M"?

Czym by były Włochy bez idealnego espresso? Włoscy bariści wymyślili 4 podstawowe zasady, które należy spełnić, chcąc uzyskać doskonałe espresso. Zbiór tych wytycznych nazwali zasadą 4M.

Pierwsze M - miscela (mieszanka ziaren najlepszej jakości) najczęściej jest to kombinacja robusty i arabiki. Ważna jest świeżość ziarna, bo tylko świeżo palona kawa oddać może głęboki aromat. Powinna być tak skomponowana, żeby dawać głęboki, bogaty i aromatyczny napój o odpowiednio gęstej konsystencji.

Drugie M - macinatura (stosowna grubość mielenia ziaren, najlepiej mielone tuż przed zaparzeniem). Najlepszymi młynkami są młynki żarnowe, które spokojnie i z mozołem kruszą i rozcierają palone ziarna kawowca.

Trzecie M - macchina (ekspres ciśnieniowy dobrej jakości) Powinien spełniać określone trzy warunki, generować właściwe jednostajne ciśnienie, odpowiednią temperaturę wody oraz kontrolować jej jakość.

Czwarte M - mano (umiejętności baristy, który obsługuje maszynę, czyli ręka profesjonalnego baristy) w tym znaczeniu rozumiemy nie tylko jako ręka ale również cała wiedza i zaangażowanie osoby profesjonalnie zajmującej się parzeniem i przygotowywaniem espresso.

Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym sklepie, optymalizacji jego treści, dostosowania sklepu do Państwa indywidualnych potrzeb oraz personalizacji wyświetlanych reklam w ramach zewnętrznych sieci remarketingowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego sklepu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w Polityce Prywatności sklepu.